De helft van de dementerende ouderen in verzorgingshuizen in West-Friesland kiest niet voor een operatie in het ziekenhuis bij een heupfractuur of andere aandoening. Dat blijkt uit een proef van het Westfriesgasthuis waarbij de behandelwensen van dementerende ouderen zijn vastgelegd.
Een werkgroep in West-Friesland heeft op verzoek van orthopeden van het Westfriesgasthuis een proef uitgevoerd om behandelwensen van dementerende ouderen in woonzorgcentra vast te leggen. Dit gebeurde om te voorkomen dat de ouderen pas bij bijvoorbeeld het breken van een heup door een onbekende arts in het ziekenhuis gevraagd worden of zij nog wel geopereerd willen worden. Niet opereren betekent in sommige gevallen dat de oudere zal overlijden.
Het is voor het eerst in Nederland dat verzorgingshuizen behandelwensen vastleggen. De proef was eerst alleen gericht op heupfracturen, maar in de praktijk zijn behandelwensen voor meer aandoeningen vastgelegd. Bij de nieuwe werkwijze inventariseren getrainde verpleegkundige specialisten of eerstverantwoordelijk verzorgenden de behandelwensen. De patiënt legt daarna samen met de huisarts de behandelwensen officieel vast. Vervolgens worden de behandelwensen beschikbaar gesteld aan alle betrokken zorgverleners.
Palliatieve zorg
Voor de oudere die niet meer in het ziekenhuis behandeld wil worden, is palliatieve zorg beschikbaar. Inmiddels zijn enkele ouderen met dementie in het verzorgingshuis op basis van deze werkwijze niet naar het ziekenhuis gebracht en thuis overleden. De helft van de in totaal zestig dementerende ouderen die aan de proef hebben deelgenomen, kiest ervoor om niet het ziekenhuis opgenomen te worden, maar om palliatieve zorg in eigen omgeving te ontvangen.
“Alle betrokkenen zijn enthousiast over de aanpak”, meldt het Westfriesgasthuis. Ouderen en/of hun vertegenwoordigers zijn opgelucht dat behandelwensen zijn vastgelegd. Velen hadden volgens het ziekenhuis wel eens nagedacht over hun wensen, maar vrijwel niemand had die wensen vastgelegd. De werkwijze blijkt goed uitvoerbaar en wordt nu uitgebreid naar andere bewoners van woonzorgcentra in West-Friesland en thuis wonende dementerende ouderen. Ook buiten de regio zou er belangstelling voor zijn.