De prijzen in de ziekenhuiszorg moeten transparant zijn, net als in een normale consumentenmarkt. Dat bepleit Loek Winter, zorgondernemer en bestuursvoorzitter van de MC Groep. Winter schaart zich daarmee achter het initiatief van de Open State Foundation (OSF), dat via juridische weg publicatie van de ziekenhuistarieven probeert af te dwingen.
“Wat maakt het uit als je de prijzen en volumes kunt zien? De prijzen moeten transparant zijn, net als in een normale consumentenmarkt”, zegt Winter. De zorgondernemer stelt bovendien dat openbaarheid voor de prijzen van grote waarde is voor de ziekenhuizen zelf. “Wij krijgen dan inzicht in de prijsverschillen die verzekeraars hanteren, terwijl iedere rationale daarvoor ontbreekt,” zegt Winter. “Dat zou onze positie in onderhandelingen met verzekeraars kunnen versterken.” Hij roept andere ziekenhuizen dan ook op om de actie van OSF te ondersteunen.
OSF tekende op 18 december beroep aan bij de Raad van State om alsnog de gegevens uit het DBC informatie systeem (DIS) te bemachtigen. In die DIS-database staan alle declaraties van ziekenhuizen. Uit die gegevens is af te leiden hoe vaak een ziekenhuis een ingreep uitvoert en welk tarief de instelling daarvoor hanteert. De DIS-database valt onder beheer van de de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die weigerde de gegevens te verstrekken omdat het om concurrentiegevoelige informatie zou gaan. Ook zou de informatie de privacy van patiënten kunnen schaden. De rechtbank gaf de NZa gelijk en stelde dat het inderdaad gaat om bedrijfs- en fabrikagegegevens. Open State foundation laat het daar blikens het beroep bij de raad van Stateniet bij zitten.
Twijfelachtig
OSF heeft ontdekt dat de prijzen van een aantal medische behandelingen in het verleden al eens openbaar zijn gemaakt door de overheid. Dat betrof de prijzen van veelvoorkomende ingrepen zoals de behandeling van staar, het knippen van amandelen, liesbreuk en behandeling van een hernia. De tarieven die instellingen daarvoor gebruikten stonden in 2005 op de website kiesbeter.nl. Bovendien vond OSF dat de gegevens in het verleden al eens vrij zijn gegeven in het kader van een WOB-verzoek. “Als je nu roept dat iets vertrouwelijk is meegedeeld aan de overheid en tien jaar eerder was dat kennelijk niet het geval, dan is het heel twijfelachtig of je het nu mag weigeren,” zegt WOB-specialist Brenno de Winter. Hij begeleidt OSF in de procedure.
Keuze-informatie
Open State Foundation wil burgers met de informatie inzage geven in de verschillende tarieven die ziekenhuizen hanteren. Dat kan waardevolle keuze-informatie zijn, zeker wanneer de zorgkosten lager zijn dan het (vrijwillig) eigen risico, zo stelt OSF.
Daarnaast wijst Open State Foundation op het maatschappelijk belang. In de zorg gaat jaarlijks ruim negentig miljard euro om. Dit bedrag wordt collectief opgebracht. Het is de taak van de zorgverzekeraars om zorg scherp in te kopen. Maar verzekerden hebben niet de mogelijkheid om hun verzekeraar daarop te controleren, zegt El Fassed. Inzage in de database en de werkelijke kosten per dbc, brengt daar verandering in. (Daan Marselis)