Het al schaarse aanbod aan behandelingen voor mensen met ME, ook wel het Chronische Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS) genoemd, wordt nu niet meer vergoed door een aantal grote verzekeraars. Dit zeggen de patiëntenorganisaties ME/CVS Stichting Nederland en ME/cvs Vereniging.
Zorgverzekeraar Achmea besloot eerder al voor 2015 de behandelingen voor hartklachten onder ME-patiënten niet meer te vergoeden. Dit jaar hebben VGZ en ONVZ (+ verzekeraars van Multizorg) aangegeven het zelfde te doen. Het argument van de laatstgenoemde is dat volgens hen ME-patiënten geen cardiovasculaire klachten zouden hebben. Voor de ME-patiëntenorganisaties is het “onaanvaardbaar” dat een ernstige aandoening als ME geen behandelvergoeding krijgt, en daarmee onbehandelbaar wordt.
ME-patiënten hebben veelal cardiovasculaire klachten. De hartklachten kunnen ernstig invaliderend zijn, en worden vaak gemist door cardiologen die niet gespecialiseerd zijn in het ziektebeeld van ME/CVS. In Nederland zijn maar weinig specialisten met voldoende kennis en ervaring op het gebied van ME/CVS. Volgens de patiëntenorganisaties is er maar één cardioloog in Nederland die is gespecialiseerd in ME/CVS en vooral in de cardiovasculaire aspecten hiervan.
Oorzaken
Mensen met ME kampen met uiteenlopende klachten waaronder ernstige vermoeidheid, uitputting, spierpijn, inspanningsintolerantie, gewrichtsklachten, krachtverlies, maag- en darmklachten, hartklachten, hoofdpijn, concentratiemoeilijkheden en slaapstoornissen. In Nederland lijden naar schatting meer dan 60 duizend mensen aan ME. Over de oorzaken van de ziekte is nauwelijks iets bekend. Daarom heeft de Tweede Kamer, op initiatief van de patiëntenorganisaties, in mei gevraagd aan de Gezondheidsraad om onderzoek te doen naar ME.