Ziekenhuizen raken nu vaak verstopt met ouderen die daar ten onrechte een bed bezet houden en er vervolgens moeilijk wegkomen. Volgens V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, moeten transferverpleegkundigen meer mogelijkheden krijgen om hun werk goed te doen.
V&VN reageert op de uitzending van het tv-programma Nieuwsuur waaruit blijkt dat ouderen in het ziekenhuis liggen terwijl zij eigenlijk in een eerstelijnsbed moeten liggen. Volgens Nieuwsuur is er veel te weinig zorg geregeld voor ouderen die tijdelijk even niet thuis kunnen wonen, maar die medisch gezien ook niet in het ziekenhuis horen. Deze noodopvang is slecht georganiseerd, zeiden diverse artsen in het programma. Staatssecretaris Van Rijn beloofde 20 miljoen euro extra uit te trekken om het probleem op te lossen.
Ziekenhuizen raken ‘verstopt’ met ouderen die daar ten onrechte een bed bezet houden en er vervolgens moeilijk wegkomen, aldus Nieuwsuur. Het betreft bijvoorbeeld alleenstaande ouderen die vallen, maar niets hebben gebroken. Ze kunnen tijdelijk niet alleen thuis blijven en hebben ondersteuning en verzorging nodig. Hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols stelt dat er sprake is van een weeffout die snel moet worden hersteld.
Langdurig en hardnekkig probleem
Sonja Kersten, directeur V&VN: “Wij herkennen de problematiek. Mensen komen niet of niet snel genoeg in het Eerstelijns Verblijf. En als het wel lukt is dat in veel gevallen ver van hun woonplaats.” Daarmee valt volgens haar het idee achter het Eerstelijns Verblijf weg: zorg in de eigen omgeving – van eigen huisarts, apotheek, paramedici en thuiszorg. V&VN juicht het toe dat het ministerie van VWS extra geld vrijmaakt om de knelpunten op te lossen. Want de verkeerde beddenproblematiek is een “langdurig en hardnekkig probleem”. Volgens de beroepsvereniging moeten transferverpleegkundigen meer mogelijkheden krijgen om hun werk goed te doen.