Ggz-instellingen in Noord-Brabant faalden in de begeleiding en toezicht van een verwarde patiënt uit Eindhoven die vandaag voor de rechter staat op verdenking van de gewelddadige dood van een 71-jarige man uit Den Bosch, in september 2014. Tot die conclusie komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een nog niet openbaar gemaakt rapport dat in handen is van het tv-programma EenVandaag.
De 24-jarige Eindhovenaar werd in een crisissituatie verkeerd beoordeeld en ten onrechte de straat opgestuurd zonder behandeling, concludeert de IGZ in het Rapport Calamiteitenonderzoek Reinier van Arkel, juni 2015. “Daarmee is opnieuw sprake van beoordelingsfouten in de begeleiding van een verwarde persoon, met fatale gevolgen, zoals eerder gebeurde in de zaak Els Borst”, aldus EenVandaag.
D. (24) lijdt aan psychoses en is daarvoor sinds 2013 in behandeling bij Brabantse ggz-instellingen. Op 4 september 2014 roepen zijn pleegouders de hulp van de crisisdienst in omdat hij gewelddadig wordt. Agenten overmeesteren hem met pepperspray en nemen hem mee naar het politiebureau. Een psychiatrisch verpleegkundige onderzoekt hem en concludeert dat D. geen gevaar voor zichzelf of zijn omgeving zal zijn. D. wordt de straat opgestuurd en wordt een paar uur later aangehouden in verwarde toestand in een invalidenwagen op de snelweg. De wagen is van Lowie van Lent uit Den Bosch, die met geweld om het leven blijkt te zijn gebracht. D. komt in beeld als verdachte.
Uit het rapport van de IGZ zou blijken dat de beoordeling van de situatie op bijna alle punten fout is gegaan, volgens EenVandaag. “De zorginstellingen negeerden noodkreten van de pleegouders, het dossier was niet op orde, informatie over een vervroegd ontslag van de patiënt uit een ggz-instelling ontbrak, de crisisdienst deed een te oppervlakkig onderzoek.” De hele keten van zorg functioneerde niet naar behoren. De Reinier van Arkel Groep, waaronder de crisisdienst valt die D. beoordeelde, heeft een intern onderzoek gedaan en een verbeterplan opgesteld naar aanleiding van het IGZ-rapport. Ook zegt de instelling tegen EenVandaag sinds juli aan betere communicatie te werken met politie, justitie en gemeente in een speciaal project.
Dwangverpleging
Tegen de psychotische D. eiste het OM vandaag tbs met dwangverpleging, meldt het ANP. D. kan zich niks meer herinneren. Volgens advocaat Tjalling van der Goot is er geen direct bewijs dat zijn cliënt de oude man doodde. Hij vroeg vrijspraak, ook omdat er door zijn psychose geen opzet was. In elk geval wil hij niet dat er dwangverpleging bij de tbs komt kijken: “Dat is een ultimum remedium.” De rechtbank doet 13 november uitspraak.