2.7.2015 ÄZ: Zusammengeflicktes Gehirn: Mentale Krankheiten bekommen noch immer nicht die nötige Aufmerksamkeit. © freshidea / fotolia.com Ärzte Zeitung / App / 124D02 / 02.07.2015 Brain disease therapy and mental health treatment concept as a sheet of torn crumpled white paper taped together shaped as a side profile of a human face on wood as a symbol for neurology surgery and medicine or psychological help.
Een op de tien verwarde personen waar de politie bij geroepen wordt, blijkt dementerend. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een antwoord op Kamervragen van Kamerlid Vera Bergkamp (D66).
De staatssecretaris haalt in zijn antwoord een dossieronderzoek aan dat de politie-eenheid Rotterdam uitvoerde naar incidenten met verwarde personen. Daaruit zou blijken dat in dertien procent van gevallen sprake is van dementie, soms gecombineerd met prychiatrische ziektebeelden.
Van Rijn verwijst verder naar een onderzoek van DSP-groep van vorig jaar, dat volgens hem aansluit bij het dossier-onderzoek van de politie Rotterdam. Volgens DSP krijgen politieagenten gemiddeld één keer per maand te maken met verwarde personen die dementerend zijn.
Van Rijn is niet bekend of het aantal incidenten met dementerenden groeit, zoals het Parool eerder stelde. De Amsterdamse krant citeerde begin juli Cliëntenbelang Amsterdam en de lokale afdeling van het CDA. Die stelden dat er gemiddeld twee keer per week een dementerende terecht zou komen bij de psychiatrische dienst of in de politiecel. De gemeente kon dat overigens niet bevestigen, maar de berichtgeving in de krant vormde wel de aanleiding voor de Kamervragen.
De politie is naar eigen zeggen ieder jaar drukker met verwarde personen. Tussen 2013 en 2014 zag de politie een stijging met ruim 30 procent van bijna 53.000 naar bijna 60.000 meldingen, zo bleek afgelopen april. Dat daar ook mogelijk dementerenden tussen zitten, bleek toen al. Eén van de meldingen die de politie zei veel te krijgen, was die van de bejaarde man die regelmatig zijn spullen kwijt is en daarvoor meerdere keren per dag de politie belt.
Van Rijn noemt de berichtgeving in het Parool nu een ‘serieus te nemen signaal’. Bergkamp legt een relatie met de extramuralisering van zorg, waardoor extra spoedplaatsen nodig zouden zijn. De staatssecretaris deelt die mening niet. “Met integrale zorg en ondersteuning en begeleiding van cliënten en hun mantelzorgers kan het risico op het ontstaan van een crisissituatie sterk worden verminderd,” zo schrijft hij.
Van Rijn wijst verder op een initiatief van Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (Sigra). Regionaal maakten de instellingen afspraken voor crisiszorg, zodat patiënten in een crisissituatie thuis binnen een dag opname kunnen krijgen in een verpleeghuis. Binnen twee weken wordt vervolgens een meer definitieve oplossing gezocht. Ook de Amsterdamse politie begon een proef om het aantal incidenten met verwarde personen terug te dringen.