Het aantal ouderen dat met ernstige verbrandingen naar een brandwondencentrum moet is de laatste jaren fors toegenomen. Dat constateren de drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. Volgens de Nederlandse Brandwondenstichting komt dat onder andere doordat ouderen, ook die met lichte dementie, langer thuis blijven wonen met alle gevolgen van dien.
Volgens bericht van de NOS komen in Groningen en Rotterdam steeds meer 70- en 80-plussers met derdegraads brandwonden binnen. Het aantal is de afgelopen acht jaar met vijftig procent toegenomen. De verwachting is dat de aantallen nog verder zullen stijgen.
Overlevingskans
Het gaat meestal om zware verbrandingen door koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. Ouderen hebben een dunnere huid en zullen dus sneller ernstig verbranden. Ook hun overlevingskans is veel lager. De zorg van ouderen met brandwonden is complexer omdat ze vaak ook andere aandoeningen hebben, zoals bijvoorbeeld diabetes.
Ongelukken
Eerder deze week werd bekend dat het aantal ouderen dat een Spoedeisende Hulp bezoekt ook fors is toegenomen. Als reden wijst één op de vier SEH’s naar het overheidsbeleid. Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen waardoor het aantal ongelukken toeneemt.