De administratieve lasten bij het verzamelen van gegevens voor indicatoren zijn te hoog. Doordat uitkomsten van behandelingen steeds vaker systematisch worden vastgelegd zijn veel van deze indicatoren overbodig. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vast in het nieuwste brancherapport ‘Zorg toont’.
In het rapport noemt de NVZ vier oplossingen om het gebruik van kwaliteitsindicatoren efficiënter en effectiever te maken. Volgens de NVZ worden vaker dan voorheen de uitkomsten van behandelingen gemeten. Hierdoor zijn veel structuur en procesindicatoren –tezamen goed voor 96 procent van alle indicatoren- wat de NVZ betreft overbodig geworden en kunnen dus vervallen.
Aan de bron
Daarnaast kan er vaker ‘aan de bron’ geregistreerd worden. Dat betekent dat de gegevens na een eerste registratie op meerdere plekken gebruikt kan worden. Dit voorkomt dubbel werk.
Ook als het aankomt op uniformiteit van de registratie valt er volgens de NVZ winst te behalen. Door bij het registeren overal dezelfde werkwijze en coderingen te gebruiken wordt de effectiviteit verhoogd.
De NVZ vindt bovendien dat kwaliteitsregistraties getoetst moeten worden op effectiviteit en doelmatigheid. Scherper inzicht in kosten en opbrengsten maken duidelijk welke registraties er werkelijk toe doen.
Professionals
Volgens de NVZ zijn met name die indicatoren effectief die met of door professionals zijn opgesteld. Als voorbeelden noemt de NVZ de daling van decubitus met tachtig procent na de invoering van een volume-indicator. De introductie van vergelijkbare indicatoren heeft bij de zogeheten Whipple-operatie geleid tot een halvering van de sterfte. Bij kankeroperaties is sprake van een daling van een kwart bij 30-dagenmortaliteit.