Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk in Harderwijk en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben een gezamenlijk zorgpad ontwikkeld voor de behandeling van prostaatkanker. Door deze onderlinge afstemming krijgen patiënten de best mogelijke zorg: dichtbij waar mogelijk, in een gespecialiseerd kankerziekenhuis als dat nodig is.
St Jansdal loopt met deze samenwerking -naar eigen zeggen- voor op andere ziekenhuizen en kan hierdoor patiënten volledige zorg rond prostaatkanker bieden. De zorg is zo afgestemd dat patiënten verzekerd zijn van kwalitatief hoogwaardige, veilige en persoonlijke zorg.
“Er zijn diverse behandelmogelijkheden voor prostaatkanker. In sommige gevallen is een operatie nodig”, zegt uroloog Astrid Minnee van St Jansdal. “Hiervoor verwijzen wij onze patiënten sinds kort naar het Antoni van Leeuwenhoek, een toonaangevend ziekenhuis in kankerzorg. Direct na de operatie wordt de behandelend arts van het St Jansdal door de collega specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek op de hoogte gebracht van het verloop van de operatie en de gezondheidstoestand van de patiënt. Na ontslag uit het Antoni van Leeuwenhoek wordt de zorg voor de patiënt weer overgenomen door de behandelend uroloog uit Harderwijk. Voor controles en nazorg hoeven patiënten niet ver te reizen, maar kunnen zij dichtbij huis terecht. Van begin tot eind wordt samen opgetrokken, voor patiënten een veilig en vertrouwd idee.”
Operatierobot
Verreweg de meeste prostaatoperaties worden in het Antoni van Leeuwenhoek met de Da Vinci Robot verricht. De urologen van het Antoni van Leeuwenhoek voeren zo’n 300 robotoperaties per jaar uit bij patiënten met prostaatkanker. Onderzoeksbureau MediQuest becijferde in 2013 dat mannen met prostaatkanker 37,5 procent meer kans op complicaties hebben in ziekenhuizen onder de volumenorm blijven. Een groot voordeel van de prostaatoperatie met de operatierobot is een kortere opnameduur en minder kans op schade zoals incontinentie.