Vrouwen kunnen volgend jaar anoniem bevallen in een nieuw centrum en als ze dat willen, kunnen zij hun kind meteen na de geboorte afstaan voor adoptie. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD).
Initiatiefneemster Barbara Muller, die ook de vondelingenkamers oprichtte, denkt dat er zo tientallen babylevens zijn te redden. Ze volgt met haar centrum het voorbeeld van Duitsland, waar inmiddels al meer dan zeshonderd vrouwen anoniem zijn bevallen. Muller werkt samen met gynaecologen, verloskundigen en kraamhulpen om volgend jaar een locatie voor anonieme bevallingen mogelijk te maken.
Muller rekent erop dat haar nieuwe initiatief gedoogd wordt, zoals ook gebeurde met de vondelingenkamers die ze vorig jaar opende. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming adviseerde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vorig jaar om vondelingenkamers niet te verbieden, omdat het een ultiem redmiddel is voor een beperkt aantal vrouwen en wees naar de praktijk in omringende landen. België heeft een ‘babyschuif’ waar baby’s te vondeling worden gelegd. Duitsland kent de ‘babyklappe’.
Ultiem redmiddel
Muller rekent erop dat het centrum gedoogd wordt, zoals ook gebeurde met de vondelingenkamers die ze vorig jaar opende. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming adviseerde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie toen om vondelingenkamers niet te verbieden, omdat het een ultiem redmiddel is voor een beperkt aantal vrouwen. De Raad kan volgens het AD niet zeggen wat het advies zal zijn in het geval van anoniem bevallen. Het kind wordt weliswaar niet hulpeloos achtergelaten, maar wel het recht ontzegd om te weten wie de ouders zijn. Dat is mogelijk in strijd met de afstammingswet.