Limburg moet meer investeren in vernieuwing van het onderwijs om de bevolking uiteindelijk gezonder te maken. Limburgers zijn over het algemeen lager opgeleid dan andere Nederlanders én ze leven korter. Volgens een onderzoek van de GGD Zuid-Limburg zijn er grote verschillen in prestaties tussen scholen in Limburg en blijft veel talent onbenut doordat ouders hun kinderen minder lijken te stimuleren om eruit te halen wat erin zit.
“Een leven lang leren moet het uitgangspunt worden”, zegt Maria Jansen van de Universiteit Maastricht, die voor de GGD werkt. Zij deed opdracht in onderzoek van de provincie Limburg. Ze wijst er ook op dat de verdeling van onderwijsgeld voor Limburg ongunstig uitpakt, omdat er relatief veel leerlingen zijn die extra zorg nodig hebben. Verder is 14 procent Limburgse bevolking laaggeletterd en ook die mensen zijn over het algemeen minder gezond dan de gemiddelde Nederlander. “De regio investeert beslist nog onvoldoende in onderwijsvernieuwing”, aldus Jansen.
Medicijn
Verder is werk ook een goed medicijn, aldus Jansen. “De medicinale werking van arbeid zit in fysieke en geestelijke stimulatie, gezonder gedrag, ontplooiing, ontwikkeling, contact, een verhoogde sociale status, inkomen en andere materiële omstandigheden.” Als Limburg mee-investeert in hoogopgeleiden en de kenniseconomie, ontstaan vanzelf ook werkplekken voor lager opgeleide mensen, meent de onderzoekster. (ANP)