De Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) komt met een plan om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden. De organisatie, die bestaat uit een groep ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars, wil stimuleren dat dure medicijnen vervangen worden door goedkopere kopieën.
Dit meldt de NOS.
Door de almaar stijgende kosten van de dure geneesmiddelen dreigen de zorgpremies de komende jaren te stijgen. In 2011 bedroegen de kosten van de groep dure geneesmiddelen 700 miljoen euro. Eind 2013 was dat opgelopen tot 1,5 miljard euro.
Het gaat om medicijnen die alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen gegeven mogen worden. Patiënten krijgen die middelen niet altijd omdat ziekenhuizen het zich niet kunnen veroorloven. In veel gevallen gaat het om zogenoemde biologicals, biologische geneesmiddelen. Per patiënt bedragen de kosten op jaarbasis tienduizenden euro’s. Als het patent van die middelen verlopen is, kunnen ze nagemaakt worden.
Biosimilars
Die kopieën, de biosimilars, zijn tussen de 40 en 70 procent goedkoper dan de originele middelen. De biosimilars verschillen licht van de biologicals, maar de effecten ervan zijn volgens de IBN hetzelfde. Op de afdeling reumatologie van de Maartenskliniek in Nijmegen hebben de artsen dit jaar het overgrote deel van een groep patiënten met reumatoïde artritis overgezet van de dure biologische medicijnen op een veel goedkopere biosimilar.