Zorgprofessionals, ICT’ers/hackers en patiënten hebben onder de vlag Hacking Health REshape een weekend lang gewerkt aan apps voor betere zorg. Daar kwamen meer dan tien slimme toepassingen uit. Op zondag 30 augustus konden de deelnemers die pitchen voor een jury. De winnaar werd een app voor patiënten met een chronische ziekte waarmee zij data over vermoeidheid kunnen verzamelen en delen.
Het idee was van medisch-sociologe en patiënte Anne-Miek Vroom. Door het winnen van Hacking Health REshape krijgen zij en haar team 1500 euro plus de hulp van consultants van het REshape-centrum om de toepassing verder uit te werken. Want er zijn genoeg ‘wearables’, maar heel veel zijn gebaseerd op stappen tellen. En daar hebben chronisch zieken in een rolstoel niks aan, zo maakte Vroom duidelijk.
Pacemaker hacken
De winnaars van de derde prijs wonnen ook de publieksprijs. Zij waren échte hackers, met hun idee om de gegevens van interne pacemakers te bemachtigen. “Het zijn tenslotte mijn eigen data”, zo legde IT’er en hartpatiënt Wilbert Stikkelbroeck uit. Tot verbazing van de jury wisten ze real live data van MedTronic te pakken te krijgen.
Heftige sessies
Het bruiste dit weekend van de energie in de oude kinder-ic van het Radboudumc, waar REshape is gevestigd. Op vrijdag 28 augustus kon iedereen een idee pitchen, waarna hackers, zorgprofs en patiënten zich konden inschrijven voor een team. De groepen – allemaal volslagen onbekenden voor elkaar – hadden de zaterdag en de zondag om aan hun project te werken. Het waren heftige sessies, zo vertelden verschillende deelnemers. Er werden deskundigen via skype geraadpleegd, en af en toe rende een team het ziekenhuis is om een verpleegkundige of arts te raadplegen.
SugarCrush
Daarnaast waren er workshops over bijvoorbeeld Continuous Monitoring, Philips and Health, PatientsKnowBest en Hereismydata. En de teams leerden hun project te pitchen. Dat lukte aardig, zo bleek zondagmiddag in het auditorium van het Radboudumc. Er zaten hele speelse ‘hacks’ tussen. Een opvallend project was bijvoorbeeld SugarCrush (@sugarcrushDM2), een app gebaseerd op Candy Crush, waardoor laaggeletterde diabetespatiënten meer bewust worden van hun gezondheid en bloedsuikers. Het won de tweede prijs. En er was Team Tamagotchi dat obesitas onder kinderen wilde tegengaan.
Samenwerking
De jury bestond uit medisch-futuroloog Bertalan Meskó, Dave deBronkart alias e-patient Dave, Program Manager IT van het Radboudumc Liesbeth Langenhuysen, Zayna Khayat die het Health Innovation Platform van het MaRS Institute in Toronto leidt, voorzitter van de patiënten advies raad van het Radboudumc Jopie Verhoeven en ‘innovation seeker’ Lesley Larson van het Saint Elizabeth. Zij waren beleefd kritisch. ‘Wat is er nieuw?’, ‘Wat is er anders aan jullie project?’, zo klonk het vaak. Op het laatst riepen ze de ontwikkelteams op om door te blijven gaan en vooral naar elkaar te kijken, want in slimme samenwerking zitten nog veel mogelijkheden.
De volgende ‘Patients Included’ hackathon zal komend voorjaar plaatsvinden, zo vertelde REshape-voorman Lucien Engelen. Die is dan niet alleen in Nijmegen, maar gaat virtueel en wereldwijd.