In teveel gemeenten gaat het mis met het toekennen van huishoudelijke hulp en ondersteuning. Gemeenten bepalen zelf hoe ze diensten toekennen aan ouderen, soms zonder zelfs maar onderzoek. Dit concludeert ouderenbond ANBO naar aanleiding van klachten van leden.
Het aantal uren wordt teruggeschroefd zonder onderzoek of er zijn geen bezwaarmogelijkheden. Ook worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. ANBO heeft de afgelopen maanden over 78 gemeenten klachten gekregen. “Het komt erop neer dat gemeenten zélf bepalen hoe en welke diensten ze toekennen”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Volgens haar korten gemeenten “zonder nette argumentatie” mensen op hun hulp. Veel gemeenten leveren wél zorg en hulp op maat, ondanks de bezuinigingen. Maar, stelt Den Haan: “Teveel gemeenten gooien er met de pet naar. Die sturen een algemene brief en hopen dat er geen gezeur van komt.”
ANBO wil dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten heldere afspraken maakt met gemeenten, zodat rechtsongelijkheid voorkomen wordt. Den Haan: “Nog steeds hameren we op het belang van deskundig en zorgvuldig onderzoek, door iemand die aandoeningen begrijpt en waarvan keurig verslag wordt gemaakt.” Telefonisch beoordelen of iemand hulp nodig heeft, is volgens haar “gewoon niet zorgvuldig”. het feit dat steeds meer mensen de gang naar de rechter moeten maken om hun gelijk te krijgen, noemt ze “verspilling van middelen en energie”. “Gemeenten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en die moeten ze ook nemen.”