De rechter in Utrecht heeft een streep gehaald door de aanbesteding van medische hulpmiddelen van het UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis wilde kosten besparen door in één keer een aanbesteding te doen voor een grote groep medische hulpmiddelen. Na het oordeel van de rechter heeft UMC Utrecht de aanbesteding stopgezet.
Door één aanbesteding te doen voor verschillende medische hulpmiddelen, wilde het UMC Utrecht naar eigen zeggen de markt openbreken en een einde maken aan een situatie waarin de leveranciers eenzijdig de prijzen bepalen. “
Wij zijn er, om mensen zo goed mogelijke zorg te bieden én om ervoor te zorgen dat dit betaalbaar is”, zegt Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur. “Medische hulpmiddelen zijn een grote kostenpost in de zorg; de stap die we hebben gezet, was bedoeld om geld te kunnen besparen. Daarmee zouden we de zorg goedkoper kunnen maken. Echter, we moeten en willen ons aan de regels houden.”
Volgens RTL Nieuws zijn het drie leveranciers, waaronder het Amerikaanse Medtronic, die hier een stokje voor hebben gestoken. Met een jaaromzet van ruim 20 miljard dollar en 85.000 werknemers is Medtronic een van de grootste producenten van medische hulpmiddelen en implantaten ter wereld.
Volgens Medtronic en twee andere leveranciers schond het UMC Utrecht de fundamentele beginselen van het aanbestedingsrecht. Andere partijen maakten zich vooral druk over de omvang van de aanbesteding. Vooral de minder grote leveranciers zouden benadeeld worden.
UMC Utrecht boekte vorig jaar met ruim 11.000 werknemers een omzet van ruim 1 miljard euro. De waarde van het inkoopcontract voor medische hulpmiddelen is 16 miljoen euro per jaar, aldus RTL.