Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, gaat dinsdag in. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten. Eerder ging het instituut nog uit van op zijn vroegst woensdag.
Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hoge temperaturen.
Water drinken
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn prima geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.
“Maar de kans op uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Daarom is het echt belangrijk dat ouderen voldoende vocht binnenkrijgen”, vult Marjolein van der Gaag van het Nationaal Ouderenfonds aan. “Ouderen transpireren minder en hebben vaak minder dorst.” Simpele maatregelen maken al een groot verschil. Via het informatienummer 0900-6080100 is advies op maat te krijgen. Ook is er de website www.ouderenfonds.nl.
Dankzij de tips kunnen verzorgers uitdroging eerder en beter herkennen of voorkomen. Ook voor ouderen zelf wordt de hitte wat dragelijker. Uitdroging is te herkennen aan een aantal zaken, zoals donkere urine, een droog gevoel in de mond, spierkrampen en flauwvallen. Een andere controle gaat via de huid van de hand: als de huid na erin te knijpen min of meer rechtop blijft staan, is die te droog. Maar deze methode werkt volgens het fonds bij ouderen een stuk minder goed omdat hun huid minder elasticiteit heeft.
Tour de France
Zaterdag, als de Tour de France in Utrecht van start gaat, zou het volgens weerkundigen nog wel eens 35 graden kunnen worden. Van een hittegolf is volgens weerinstituut KNMI sprake als de maximumtemperatuur vijf dagen of langer op 25 graden of meer uitkomt, waarvan ten minste drie dagen 30 graden of hoger. (ANP)