Gemeenten moeten zich bij de aanbesteding van zorgtaken opstellen als verantwoord opdrachtgever. Verantwoord opdrachtgeverschap betekent onder meer het betalen van reële tarieven, zodat zorgorganisaties cao-lonen kunnen betalen.
Dat bepleitte bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan tijdens het Skipr-congres ‘Transitie is nog lang geen transformatie’ in Amersfoort. “Als gemeenten tarieven naar beneden gaan bijstellen om problemen op de begroting op te lossen, dan houdt het voor zorgorganisaties al snel op”, aldus Damen. Namens de zorgaanbieders gaat Damen zich bij de Transitiecomissie Sociaal Domein sterk maken voor verantwoord opdrachtgeverschap.
“Wil je een fatsoenlijk personeelsbeleid voeren, met ziektegeld en betaalde vakanties, dan heb je het over een tarief van 25 euro per uur”, aldus bestuursvoorzitter Marc Veldhoven van ZuidZorg. “En er moet een verbod op alfahulp-contructies komen. Europa is al zo ver, maar het kabinet houdt het liever nog even in de kast.”
De Cordaan-topman liet zich lovend uit over de gemeente Amsterdam. Zo heeft Cordaan aanvullende tariefafspraken en meerjarenafspraken kunnen maken, die bij alle stelselwijzigingen voor de broodnodige stabiliteit zorgen. “Als een zorgorganisatie tientallen miljoenen steekt in het overeind houden van een voorzieningen, kan een gemeente natuurlijk niet zeggen: bedankt, maar nu gaan we met iemand anders verder.”
Opgeruimd
Damen drukte collega-aanbieders op het hart om zich niet primair te laten leiden door financiële overwegingen. “Wij hadden bij Cordaan over de huishoudelijke hulp kunnen denken: dat is te ingewikkeld bij de huidige lage tarieven. Het is bovendien met een omzet van 30 miljoen euro nog geen tien procent van de omzet, we doen het weg. Opgeruimd staat netjes! Maar dan hadden we niet gedacht vanuit de vraag wat onze klanten nodig hebben.”
Om de functie huishoudelijke hulp beschikbaar te houden heeft Cordaan onder de naam Cordaan Thuisdiensten een joint venture opgezet met de particuliere dienstverlener Facilicom/Incluzio.