Het rijk is dit jaar al 123 miljoen euro extra kwijt door de problemen met de persoonsgeboden budgetten (pgb’s). Er moet 80 miljoen euro meer worden uitgekeerd dan op Prinsjesdag in 2014 was begroot. Daarnaast kost het nog eens 43 miljoen om de uitvoeringsproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen.
Dit meldt BN De Stem op basis van de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hierin staat het overzicht van alle mee- en tegenvallers waarmee ministeries ten opzichte van de Miljoenennota zoals die in 2014 is gepresenteerd.
Als gevolg van de onverwacht lage stijging van prijzen en lonen daalt de bijdrage van het rijk aan gemeenten. Die krijgen bijna 500 miljoen euro minder uit het gemeentefonds. Ook provincies en waterschappen moeten het met minder geld doen. Minister Dijsselbloem verwacht eind 2014 13,8 miljard euro tekort te komen. Het begrotingstekort komt daarmee op 2,2 procent. De staatsschuld komt uit op 461 miljard euro.
—
Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres “Transitie is nog lang geen transformatie”.