Als er niet snel een gezamenlijke oplossing komt voor de bekostiging van dure geneesmiddelen, komen ziekenhuizen voor onmogelijke keuzes te staan. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Yvonne van Rooy.
Ziekenhuizen worden geconfronteerd met oplopende kosten voor dure medicijnen, zonder dat hier een adequate vergoeding tegenover staat, stelt de NVZ. Van Rooy roept farmaceuten, ziekenhuizen, verzekeraars en de minister op samen de verantwoordelijkheid te nemen. “De minister ziet het probleem gelukkig ook en heeft opdracht tot twee onderzoeken gegeven”, zegt Van Rooy. “Die onderzoeken, van de NZa en het KWF, wachten we met spanning af. Patiënten mogen hoe dan ook niet de dupe worden.”
Volgens Van Rooy is het niet zo dat ziekenhuizen uit kostenoverwegingen patiënten op grote schaal doorverwijzen, zoals afgelopen weekend werd bericht. Kankerpatiënten zouden niet altijd de behandeling krijgen die ze nodig hebben vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. Ook zouden ziekenhuizen steeds vaker patiënten die dure medicijnen nodig hebben doosturen naar gespecialiseerde ziekenhuizen, terwijl ze die medicijnen ook zelf kunnen voorschrijven. “Dat beeld herkennen we echt niet maar we kunnen niet ‘onbeperkt’ blijven leveren”, zegt Van Rooy.
Dure geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor de behandeling van kanker, vormen een steeds grotere kostenpost. Het worden er ook steeds meer. Ziekenhuizen kunnen de alsmaar stijgende kosten niet alleen in de hand houden, stelt de NVZ.