Voor de ontwikkeling van een landelijk classificatiesysteem voor de wijkverpleegkunde komt 1 miljoen euro beschikbaar. Dat maakte directeur Helma Zijlstra van de branchevereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) bekend op de ambassadeursbijeenkomst voor wijkverpleegkundigen van ZonMw en V&VN.
Een landelijk classificatiesysteem leidt tot betere verpleegkundige diagnoses en levert informatie op over resultaten, stelden de wijkverpleegkundigen op de bijeenkomst van 21 april, waar ook directeuren en bestuurders uit de thuiszorg bij aanwezig waren.
Onder hen was ook Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Gegevens en uitkomsten zijn nodig om wijkverpleegkundige zorg van goede kwaliteit te kunnen inkopen voor onze verzekerden. Dit kan ons niet snel genoeg gaan”, beaamde zij.
Lensink onderstreepte tevens het belang dat wijkverpleegkundigen laten zien wat ze doen. “Het zou verstandig zijn als ze kunnen laten zien dat zij opnamen in een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen voorkomen”, aldus de zorgdirecteur.
Helma Zijlstra, directeur van V&VN, maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat er 1 miljoen euro beschikbaar komt voor het ontwikkelen van de richtlijnen. Zijlstra benadrukte verder het belang van een wetenschappelijke onderbouwing van het vak.
Ambassadeurstraject
Om wijkverpleegkundigen een goede gesprekspartner op zowel lokaal, regionaal als landelijk gebied te laten zijn, startten V&VN en ZonMw in 2013 een scholingstraject. Daarin ontwikkelen wijkverpleegkundigen in acht maanden tijd persoonlijke én leiderschapskwaliteiten om zodoende hun vak op inhoudelijke wijze onder de aandacht te brengen. Tijdens de bijeenkomst ontvingen vijftien wijkverpleegkundigen van de tweede groep ambassadeurs uit handen van SER-voorzitter Mariëtte Hamer een certificaat en werd het 3e ambassadeurstraject wijkverpleegkundige aangekondigd.