Zorginstellingen moeten samenwerken in de zorginfrastructuur om beeldscherm betaalbaar te maken. Zij moeten de krachten bundelen in een gezamenlijk professioneel medisch service centrum, omdat dit te duur is voor individuele instellingen om op te zetten en te onderhouden.
Dit zei Sensire-bestuurder Maarten van Rixtel tijdens een bijeenkomst over financiering in de beeldschermzorg, donderdag in Utrecht. Het initiatief van deze middag lag bij het project ‘De zorg ontzorgd met ICT’, dat publieke en private partners helpt bij het verbeteren van de zorg door de inzet van slimme ICT.
Andere zorginstellingen komen kijken hoe het Medisch Service Centrum van Sensire functioneert. Daar zitten medewerkers die speciaal zijn getraind om contact op afstand te onderhouden met cliënten, via iPads. “Als we vervolgens voorstellen om samen te werken, zeggen ze dat ze liever zelf een centrum inrichten.” Volgens Van Rixtel is dat zonde, want zo’n centrum kost miljoenen euro’s om op te zetten en te onderhouden.
Financiering
Juist de zorginfrastructuur maakt beeldschermzorg zo prijzig voor zorginstellingen, zeggen Van Rixtel en collega-bestuurder Charles Laurey van ZuidZorg. Veel ouderen hebben geen internetverbinding en geen iPad. Tot nu toe betalen Sensire en Zuidzorg die zaken voor haar cliënten, maar dat wordt vanaf 2016 veel lastiger omdat de financiering van de ouderenzorg op de schop gaat.
Cliënten zelf laten betalen, wordt lastig, verwachten Van Rixtel en Laurey. “Mensen verwachten dat ze recht hebben op zorg, en dus ook op iPads, omdat de ouderenzorg voorheen nu eenmaal door de overheid werd gefinancierd”, aldus de ZuidZorg-bestuurder. Laurey stelt voor dat grote partijen, zoals pensioenfondsen en provincies, financieel bijdragen aan beeldschermzorg voor ouderen. “Van alle geld dat een provincie verdient aan de verkoop van bijvoorbeeld een energieleverancier, kan toch wel wat naar de ouderenzorg?”
Ziektes
Volgens de zorgbestuurders wordt de zorg momenteel niet goed bekostigd. De overheid en zorgverzekeraars steken geld in ziektes, in plaats van in manieren om die bij mensen te voorkomen. En dat laatste is nu juist wat beeldschermzorg doet. Zo blijkt uit recent onderzoek van Sensire dat zelfdiagnostiek van mensen met COPD of hartfalen heropname in het ziekenhuis voorkomt.
De bekostiging gaat te veel uit van zorghandelingen, zegt Van Rixtel. Mensen willen helemaal geen zorg, stelt hij, maar ze willen de dingen blijven doen die ze graag doen. Volgens hem zou daar in de bekostiging van de zorg veel meer naar gekeken moeten worden.