Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onderzoek doet naar de toename van hepatitis E in Nederland. Aanleiding is een uitzending van Brandpunt van de KRO-NCRV, waaruit blijkt dat bloedbank Sanquin steeds vaker hepatitis E aantreft.
Hepatitis E is een ontsteking van de lever. De meeste mensen die besmet zijn met hepatitis E hebben geen ziekteverschijnselen, stelt het RIVM. Vooral verzwakte mensen, bijvoorbeeld na transplantatie, chemokuur, en chronisch zieken, die ernstig ziek kunnen worden door besmetting met dit virus, soms met de dood tot gevolg. Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam telde de afgelopen drie jaar 90 besmettingsgevallen, waarbij 10 patiënten zijn overleden, zo meldt Brandpunt.
Het hepatitis E-virus komt voor in jonge varkens, wilde zwijnen, sommige hertensoorten en af en toe in mensen. Het hepatitis E-virus kan op verschillende manieren worden overgedragen. Via besmet bloed, via besmet, onvoldoende verhit en waarschijnlijk ook via contact met uitwerpselen van besmette varkens en -wilde zwijnen via (drink)water bij slechte hygiënische omstandigheden. De ziekte is te vergelijken met BSE of Q-koorts, waarbij ook overdracht van dier op mens plaatsvindt.
Deskundigen uiten in Brandpunt hun zorg dat het virus zich in de toekomst kan muteren en dan van mens tot mens overgaat. Regeringspartij PvdA in de Tweede Kamer gaat de minister vragen om een onderzoek in te stellen. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD en CDA sluiten zich aan bij deze oproep.