Het Flevoziekenhuis roept patiënten op om toestemming te geven tot inzage van hun gegevens, omdat dit verstandig zou zijn. Slechts 23 procent van de Almeerders heeft tot nu toe toestemming gegeven.
Het Flevoziekenhuis maakt sinds maart officieel gebruik van het Landelijk Schakel Punt (LSP). Daarin kunnen medisch specialisten, apothekers en zorgverleners de medicatiegegevens van patiënten inzien. Daar moeten patiënten wel eerst toestemming voor gegeven. “Voor iedereen die medicijnen gebruikt, is het verstandig om toestemming te geven”, stelt het Flevoziekenhuis.
Actueel medicatie-overzicht
Het is voor zorgverleners om verschillende redenen belangrijk om te weten welke medicijnen patiënten gebruiken, volgens het ziekenhuis. Daarmee kunnen bijvoorbeeld fouten voorkomen worden bij het voorschrijven van medicijnen. Als iemand geen toestemming voor inzage geeft, kan een zorgverlener niet zien welke medicijnen diegene gebruikt. Mensen die geen toestemming hebben gegeven, moeten zelf een actueel medicatie-overzicht meenemen bij elk polikliniekbezoek, geplande of spoedopname.
In 2014 bleek al dat het aantal aanmeldingen van patiënten bij het LSP achterblijft. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) had als ambitie geformuleerd dat in 2014 70 procent moest zijn aangesloten bij het LSP. Dat zou neerkomen op zo’n 9 miljoen patiëntendossiers. In werkelijkheid waren het er bijna 5 miljoen. De meeste zorgverleners hebben zich wel al aangesloten. Alleen de ziekenhuizen lopen achter met een deelname van ongeveer veertig procent.