Het aantal patiënten dat na een dotterbehandeling opnieuw een vernauwing krijgt in de kransslagader, moet omlaag. De behandelingen zijn de afgelopen jaren al flink verbeterd, maar het is nog niet goed genoeg.
Dat zegt Robert Jan van Geuns van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC vrijdag tijdens de lezing ‘Verder kijken dan de stent lang is’, waar hij zijn oratie uitspreekt ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar interventiecardiologie.
Aderen stutten
Ruim 38.000 mensen per jaar ondergaan in Nederland een dotterbehandeling. Daarbij heft de interventiecardioloog de vernauwing in de kransslagaders op door een ballonnetje in de aderen op te blazen en de aderen eventueel te ‘stutten’ met een stent. Door onder andere deze behandeling is de sterfte aan hart- en vaatziekten in Nederland aanzienlijk gedaald. Overleed enkele decennia geleden nog één op de twee Nederlanders aan hart- en vaatziekten, nu is dat één op de vier.
Een deel van de patiënten krijgt opnieuw problemen na te zijn gedotterd. Na het eerste jaar komt tussen de 10 en 20 procent terug bij de arts, omdat er weer een vernauwing zit in de kransslagader. Na zeven tot tien jaar krijgen veel patiënten problemen op dezelfde plek, bijvoorbeeld doordat het lichaam het metaal van de stent niet goed accepteert en weefsel gaat aanmaken.
Langere garantie
Van Geuns: “Dat moet beter, want de gemiddelde patiënt die een dotterbehandeling krijgt is 65 jaar. Die kan nog heel wat jaren mee, dus moeten we hem of haar ook een langere garantie kunnen geven dan een jaar.” Een mogelijke oplossing is de oplosbare stent, die volledig verdwijnt zodat er geen lichaamsvreemd materiaal achterblijft in het lichaam. De eerste vijfjaarstudies laten goede resultaten zien.
Het wordt voor interventiecardiologen belangrijk om te kunnen voorspellen welke patiënten in de toekomst problemen krijgen en welke niet, zodat zij gerichter kunnen behandelen. Momenteel is nog niet goed te zien welke plaque mogelijk gaat scheuren en dus een hartinfarct kan veroorzaken. Bij een vernauwing wordt dan vrijwel altijd gedotterd.