Een deel van de speciaal bereide medicijnen wordt toch nog tot en met 31 mei vergoed. 400 van dit soort medicijnen waren eerder van vergoeding uitgesloten door de meeste verzekeraars.
In de periode tot en met 31 mei overleggen zorgverleners, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars over de definitieve vergoedingsstatus van deze medicijnen.
Dat is de uitkomst van het overleg van gisteren waaraan zorgverzekeraars, patiëntenfederatie NPCF en koepelorganisaties van medisch specialisten, huisartsen en apothekers deelnamen. Het overleg werd voorgezeten door Maud van der Veen van Zorginstituut Nederland.
Identiek
Over een aantal bereide medicijnen bestaat overeenstemming tussen de partijen dat deze niet voor vergoeding in aanmerking komen. Zo zouden middelen die identiek zijn aan vrij verkrijgbare middelen op grond van de Zorgverzekeringswet niet vanuit het basispakket vergoed moeten worden. Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen die vanuit het ziekenhuis bekostigd moeten worden.
Zorgverzekeraars besloten per 1 maart de vergoeding van zo’n vierhonderd bereide middelen te stoppen. Het gaat veelal om medicijnen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen en terminale patiënten, die een speciale vorm of dosering nodig hebben.
12 miljoen
De zorgverzekeraars schrapten de vergoedingen van elk middel om een andere reden. Over sommige middelen stelden de verzekeraars dat die ineffectief zijn, van andere dat deze niet bedoeld zijn voor gebruik buiten een ziekenhuis.
Volgens critici zou het besluit van de zorgverzekeraars vooral een bezuinigingsmaatregel zijn. Het schrappen van de vergoedingen voor de middelen levert 12 miljoen euro op.