Een vaccin tegen pneumokokken doet het aantal gevallen van longontsteking bij 65-plussers met de helft dalen. Dit blijkt uit onderzoek onder 85 duizend ouderen, waarover onderzoekers van het UMC Utrecht in het New England Journal of Medicine publiceren.
De Utrechtse onderzoekers bestudeerden het effect van het zogeheten PCV13-vaccin. Dat een dergelijk vaccin werkt bij kinderen is al langer bekend: sinds 2006 zit een pneumokokkenvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma en worden alle zuigelingen ingeënt. Of het middel ook ouderen bescherming biedt was tot nu toe niet bekend.
De grootscheepse studie, waarbij ruim 2000 huisartsen en 59 ziekenhuizen betrokken waren, werd gecoördineerd door het UMC Utrecht en Julius Clinical, een spin-offbedrijf van het UMC Utrecht, in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Pfizer, dat het vaccin ontwikkelde.
Tijdens het onderzoek werden in totaal 49 gevaccineerden opgenomen in een ziekenhuis vanwege een longontsteking als gevolg van een type bacterie waarvoor het vaccin bescherming beoogt te bieden. Toch is dit 45 procent minder dan de groep ouderen die het vaccin niet kreeg. Het totaal aantal opnames vanwege longontsteking daalde met vijf procent.
Volgens Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie van Infectieziekten van het UMC Utrecht, biedt het vaccin ook andere voordelen. “De bescherming van het vaccin houdt lang aan: in de vier jaar dat de studie liep, nam de effectiviteit niet af. Als alle 65-plusser PCV13 krijgen, zou dat in Nederland enkele honderden ziekhuisopnames per jaar schelen.” In de Verenigde Staten is inmiddels een richtlijn opgesteld die adviseert om alle ouderen het vaccin aan te bieden.