Therapie op maat bij beweegproblemen verhoogt de autonomie van patiënten en kan zorgen voor blijvend zelfstandig functioneren. Dat betoogt de nieuwe hoogleraar revalidatiegeneeskunde Vincent de Groot van VUmc, die op 19 maart zijn oratie uitspreekt.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben naar schatting 110 tot 190 miljoen volwassenen en ongeveer 93 miljoen kinderen matige tot ernstige problemen met bewegen. Bewegingsproblemen hebben bij iedere ziekte een andere oorzaak. Te denken valt aan ziektes als MS, cerebrale parese, beroerte en artrose. Daarmee vereisen bewegingsproblemen bij iedere ziekte een andere behandeling, zo stelt De Groot.
“We weten steeds beter hoe we mensen aan het lopen houden en weer aan het lopen krijgen na ziektes waarbij men eerder blijvend ‘van de been raakte’”, aldus De Groot. “Door ons te richten op bewegen, kunnen mensen ook blijvend zelfstandig functioneren en dat verhoogt hun autonomie.”
Virtual reality lab
Bij onderzoek en behandeling maken artsen steeds meer gebruik van virtual reality. Het VUmc heeft met oog hierop zelfs een speciaal ‘virtual reality’ laboratorium, waar onder anderen patiënten met MS of kinderen met cerebrale parese geholpen worden. “We onderzoeken of we door een speciale behandeling de klachten kunnen verminderen”, legt De Groot uit. “Het uiteindelijke doel is om heel exact vast te stellen wat er precies mis is en vervolgens een behandeling op maat aan te bieden.”