Privacy-experts uiten in het AD hun bezorgdheid over de inzet van Whatsapp als communicatiemiddel in de zorg. In Utrecht experimenteren buurtteams momenteel met de app om de bereikbaarheid verbeteren.
Volgens Jaap-Henk Hoepman, wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab, is de privacy in de huidige opzet van Whatsapp onvoldoende gewaarborgd. “Whatsapp werkt wel aan verbeteringen, waardoor ze de inhoud van berichten te zijner tijd niet meer kan zien”, stelt Hoepman in het AD. “Maar dan nog blijft de vraag wat er gebeurt met informatie van mensen die de oude versie blijven gebruiken.”
“Het valt niet te controleren wat Whatsapp wel en niet opslaat”, zegt informaticastudent Maikel Zweerink die recent het nieuws haalde met de ontdekking van een groot privacy-lek in WhatsApp. “Nu niet, en in de nabije toekomst ook niet.”
Hoepman vraagt zich daarnaast af of apps die ook privé gebruikt worden, in gevoelige werkprocessen moeten worden toegepast.
Volgens Stichting Lokalis, die verantwoordelijk is voor de Buurtteams Jeugd en Gezin in Utrecht, loopt het zo’n vaart niet. Zo gaat het om een beperkt aantal buurtteammedewerkers die soms via WhatsApp contact hebben met hun cliënt, aldus woordvoerder Dorien de Landtsheer. “Heel soms is het ook een groepje, met een familielid erbij. We attenderen cliënten bijvoorbeeld op een thema-avond over schuldhulpverlening of opvoedvragen. Ook kunnen zo agenda-afspraken afgestemd worden. De cliënt is beheerder van de groep en kan mensen verwijderen of de hele groep opheffen.”