De bouw van de protonencentra in Delft en in Groningen gaat in mei van start. Beide openen in 2017 de deuren. Het Holland Particle Therapy Centre in Delft is een initiatief van Erasmus MC, LUMC en TU Delft, in Groningen zit het UMCG achter het protonencentrum.
Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft vergunningen afgegeven voor in totaal vier centra in Nederland, waar in totaal 2200 patiënten per jaar mogen worden behandeld. Maar de zorgverzekeraars vinden dat één centrum voldoende is. Zij hebben de Autoriteit Consument en Markt gevraagd of de zorgverzekeraars gezamenlijk mogen onderhandelen over het contracteren van één behandelcentrum. De toezichthouder doet hierover op 2 maart uitspraak. Tot die tijd wil Zorgverzekeraars Nederland niet inhoudelijk reageren op berichten over de protonencentra.
Protonentherapie is onderdeel van het basispakket dus zorgverzekeraars moeten het vergoeden. Dat doen ze nu al wanneer patiënten voor de behandeling naar het buitenland gaan. De therapie wordt nog nergens aangeboden in Nederland.
Kankerpatiënten die in aanmerking komen voor protonentherapie, kunnen in de toekomst niet alleen terecht in Delft en Groningen, maar ook in Amsterdam en Maastricht. Het UMC in Maastricht en een Amsterdams consortium van het AMC, VUmc en Antoni van Leeuwenhoek hebben hier begin 2014 een vergunning voor gekregen.
Behandeling
Bij protonentherapie wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade aan in het lichaam dan de gangbare bestraling.