Een samenwerkingsverband bestaande uit onder andere de Hartstichting, het Diabetesfonds, de Landelijke Huisartsenvereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap lanceert de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). Volgens hen is dit het wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare gezondheidstesten.
De PGC is een test waarmee elke volwassen Nederlander een persoonlijk gezondheidsrapport online kan aanmaken. Ze beantwoorden vragen over leefstijl en ziekten in de directe familie. Het rapport maakt duidelijk hoe het gesteld is met díe gezondheidsfactoren waar men zelf wat aan kan doen. Bij een hoog risico wordt naar de huis- of bedrijfsarts verwezen.
De kosteloze basisversie van het PGC checkt op leefstijl en de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en longziekten. Aan de lancering van de gezondheidscheck is meerjarig wetenschappelijk onderzoek voorafgegaan. De deelnemende partijen willen met dit initiatief de vitaliteit van Nederlanders bevorderen, de groei van het aantal chronisch zieken keren en gezondheidsverschillen tussen groepen mensen verkleinen.
Sceptisch
Harry de Koning, hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten aan het Erasmus MC in Rotterdam, reageert sceptisch in de Volkskrant. “Een paar jaar geleden hadden we ook zoiets: het PreventieConsult. Ook een onlinetest. Die is volledig mislukt; niemand deed eraan mee.”
Op zichzelf juicht hij het feit toe dat er een serieuze en betrouwbare test beschikbaar is. De Koning vindt dat die zinnige vragen bevat, die dicht liggen bij wat een huisarts ook zou vragen. “Maar ik vraag me af wie er überhaupt mee gaat doen. Zoals alle screenings heeft ook deze het gevaar van schijnzekerheid. Als je scores goed zijn, betekent dat niet dat je niets onder de leden hebt.”