Tientallen miljoenen kunnen worden bespaard door behandeling met dure medicijnen tegen gewrichtsreuma niet voort te zetten maar af te bouwen. Veel patiënten kunnen op den duur namelijk toe met minder medicijn of soms helemaal geen.
Dat blijkt uit onderzoek van reumatoloog Noortje van Herwaarden van de Sint Maartenkliniek. Zij promoveerde deze week bij het UMC Utrecht.
Afbouw-groep
Zij onderzocht reumapatiënten met lichte klachten, die behandeld worden met de dure medicijnen adalimumab en etanercept. Bij één groep ging de reguliere behandeling door. In de andere groep werd de tijd tussen injecties telkens verlengd. En als de klachten niet toenamen werd de toediening zelfs stopgezet. Een vijfde van de afbouw-groep bleek helemaal zonder medicijnen te kunnen, 43 procent bleek met minder toe te kunnen en bij 37 procent moest de dosering gelijk blijven.
Besparing
In Nederland wordt jaarlijks driehonderd miljoen euro uitgegeven aan adalimumab en etanercept. Op basis van het onderzoek schat reumatoloog-epidemioloog Alfons den Broeder van de Sint Maartenskliniek in dat daar vijftig tot honderd miljoen op kan worden bespaard. Het voordeel voor de patiënt is dat de hoeveelheid prikken afneemt en op termijn hebben ze minder last van bijwerkingen.