Er is geen verschil tussen sterftecijfers van kleinere, middelgrote en grote IC’s in Nederland. Dat concludeert een team van intensivisten op basis van grootschalig onderzoek naar patiënten op de intensive care. In een reactie laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten het onderzoek niet te zien als een pleidooi voor net voortbestaan van kleinere IC’s.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Intensive Care Medicine, zo meldt de NVZ. Voor het onderzoek zijn de gegevens van 132.159 IC-patiënten geanalyseerd. Die bezochten 87 van de 95 intensive care afdelingen in Nederland, tussen 2009 en 2011.
Gecorrigeerd
Er bleek geen verschil in sterfte tussen een level 1 (kleinere), 2 (middelgrote) en 3 (grote) IC. De grotere IC’s hebben gemiddeld ziekere patiënten, maar de uitkomsten gecorrigeerd naar ernst van de ziekte zijn gelijk aan de uitkomsten van de andere intensive care afdelingen. Het geldt zowel voor sterfte op de korte termijn, de ziekenhuissterfte, als op de langere termijn, de zogenaamde ‘negentig dagen sterfte’.
Richtlijn
Een mogelijke verklaring voor het gebrek aan verschil is dat IC’s van elk level zich aan de Richtlijn Organisatie en Werkwijze Intensive Care Geneeskunde voor Volwassenen uit 2006 moet houden, reageert de NVZ op het onderzoek. Die omschrijft hoeveel bedden je moet hebben om een IC-unit te creëren, hoeveel dokters en hoeveel verpleegkundigen. De richtlijn ziet ook toe op zaken als 24-uurs bereikbaarheid van intensivisten, implementatie van landelijke protocollen, dagelijkse multidisciplinaire patiëntbesprekingen en regelmatige complicatie- en obductiebesprekingen. Momenteel werkt de Nederlandse Intensive Care Vereniging (NICV) aan een nieuwe richtlijn. Het aantal bedden als volume-eis wordt daarin losgelaten, geeft NCIV-voorzitter Peter de Feiter aan.
Herschikking
“IC patiënten kunnen verantwoord en veilig worden behandeld op zowel kleinere, middelgrote als op grotere IC’s”, stelt de NVZ. Daarmee lijkt de vereniging een antwoord te bieden op de trend van herschikking van IC’s. Zo lijkt Treant Zorggroep de IC’s in Hoogeveen en Stadskanaal om te vormen in special care-afdelingen, waarbij ‘zware gevallen’ worden getransporteerd naar een level 1-IC in Emmen. Hoe dat organisatorisch wordt opgelost is nog niet bekend. De raad van bestuur en medische staf van Treant wachten eerst de nieuwe IC-richtlijn af. En eerder al werd onder auspiciën van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) het Regioplan Acute Zorg voor regio West in Zuid-Holland opgesteld. In dat plan zou bij zes van de negen ziekenhuizen de intensive care omgezet worden in een lichtere vorm van spoedzorg.
Transport
Peter de Feiter vindt dat de conceptrichtlijn het voortbestaan van kleine IC’s in kleine ziekenhuizen heel goed mogelijk maakt, zo vertelt hij RTV Drenthe. De NVZ wil nog niet op de richtlijn vooruitlopen. “Binnen de NVZ is herschikking van IC’s geen groot issue”, zegt een woordvoerder van de vereniging. “Wij verwachten dat de raden van bestuur niet over één nacht ijs gaan bij het omvormen van de intensieve zorg.” Het regelen van goede intensive care-transport is dan wel een vereiste, betogen zowel de NICV als de NVZ.