De zes ziekenhuizen van de Santeon-groep gaan dure geneesmiddelen kosteneffectiever inzetten met behulp van een gezamenlijke richtlijn. De richtlijn volgt op een eerdere maatregel van VWS om deze gneesmiddelen niet langer uit de zorgverzekering te vergoeden.
Vooralsnog heeft de richtlijn specifiek betrekking op zogeheten biologicals. Biologicals zijn dure geneesmiddelen bestaande uit specifieke natuurlijke eiwitten. De belangrijkste groep zijn de TNF-remmers. Deze worden veel voorgeschreven voor patiënten met reumatische ziekten, chronische darmontstekingen en huidziekten. Op jaarbasis zijn bedragen de kosten 20.000 tot 30.000 euro per patiënt.
Minister Schippers van Volksgezondheid besloot in 2012 om deze geneesmiddelen niet langer te vergoeden vanuit de zorgverzekering, maar om de behandeling voor rekening van het ziekenhuis te laten. Voor de Santeon-ziekenhuizen reden om de inzet van deze middelen nu scherp onder de lope te nemen.
“Santeon gaat de balans tussen behandelresultaat en kosten van biologicals verbeteren”, zegt Hans Feenstra, portefeuillehouder Farmacie bij Santeon en bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen. “Dat doen we door te waarborgen dat de juiste patiënt het juiste middel krijgt voorgeschreven met de optimale behandelduur en door het vastleggen van het behandeleffect.”
Keuzes
De Santeon-richtlijnen zijn met medisch specialisten en ziekenhuisapothekers uit de ziekenhuizen per indicatie vastgesteld. “De geneesmiddelen worden gekozen op basis van twee criteria”, legt Feenstra uit. “Allereerst is gekeken naar de landelijke richtlijnen en de wetenschappelijke literatuur hierover. Vervolgens wordt het meest doelmatige geneesmiddel gekozen, voor zover er ten opzichte van andere middelen geen klinisch relevante verschillen zijn of patiëntkenmerken die het gebruik van het middel in de weg staan. De uitvoerbaarheid van de richtlijnen is ook onder de loep genomen. Dit heeft geresulteerd in een voorschrijfrichtlijn en een transparant zorgpad per aandoening.”
Therapietrouw
Daarnaast is gekeken of het behandeleffect nog verder verbeterd kan worden door aanvullende initiatieven die therapietrouw bevorderen, zoals telefonische herinneringen en inzage van de patiënt in het eigen dossier. Verder investeren de ziekenhuizen in monitoring, dosisaanpassing en kansrijke start-stop criteria. Hierdoor wordt het mogelijk om periodiek de medicatie aan te passen dan wel te onderbreken, met behoud van de effectiviteit van de behandeling. Zo wordt optimale farmacotherapie bereikt.
De Santeon ziekenhuizen, samen goed voor ruim 10 procent van de Nederlandse ziekenhuiszorg, gaan het optimaal toepassen van TNF-remmers monitoren, zodat de richtlijn indien nodig bijgesteld kan worden.