Bij het Spijkenisse Medisch Centrum, dat ontstaan is uit de doorstart van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis, gaan opnieuw ontslagen vallen. Enkele tientallen medewerkers moeten vrezen voor hun baan.
De definitieve plannen voor een reorganisatie van het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) worden half januari bekend gemaakt. Het personeel is net voor de kerst geïnformeerd, zo laat directeur Martin Verveer weten aan RTV Rijnmond. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Specialismen
Als het ziekenhuis niets doet, dan zal er eind 2015 een tekort zijn van ongeveer twee miljoen. Het SMC heeft een begroting van ongeveer 42 miljoen. Het ziekenhuis krijgt ongeveer 62.000 bezoeken per jaar. Het biedt vooral zorg aan ouderen met chronische ziekten. Het SMC is nu een doordeweeks ziekenhuis met de nadruk op planbare, laag complexe zorg. In plaats van een spoedeisende hulpafdeling is er een spoedpost en er is geen intensive care-afdeling. Het SMC is in het weekend gesloten. Twee weken geleden zegde de directie het contract met twee longartsen op. Ze zouden niet passen in de regionale samenwerking met drie omliggende ziekenhuizen.
Zorgprofiel
Het SMC gaat meer inzetten op samenwerking met andere regionale ziekenhuizen en de eerstelijnszorg, zo laat het ziekenhuis weten. Half januari maakt SMC per specialisme bekend wat het nieuwe zorgprofiel wordt en hoeveel behandelingen het gaat verrichten. Dan wordt ook duidelijk waar banen verdwijnen. Ten tijde van het faillissement in juni 2013 werkten bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ongeveer 800 mensen. Bij de doorstart verloren ongeveer 330 medewerkers hun baan. Sinds 2013 is de samenwerking met dertig specialisten verbroken.
Cardiologie
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam in 2012 in opspraak, toen de inspectie (IGZ) de afdeling cardiologie sloot en vier cardiologen op non-actief zette. Aanleiding was een bovengemiddeld groot aantal doden op de afdeling in 2010. Drie cardiologen zijn in oktober berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. De IGZ wil echter dat de artsen een beroepsverbod krijgen en ging in beroep tegen deze uitspraak.