© Marén Wischnewski / fotolia.com - Bildnummer: #33839627
OIZ, Organisatie voor ICT Leveranciers in de Zorg, voorspelt dat na 1 januari 2015 problemen komen in de elektronische registratie, communicatie en declaratie in de langdurige zorg. De chaos kan voor zorgaanbieders grote financiële gevolgen hebben.
Zo blijkt uit een brief die OIZ op 6 november heeft gestuurd aan VWS, brancheorganisaties, gemeenten en verzekeraars en die in handen is van Skipr.
ICT Road Map
De resterende maanden in 2014 zijn voor leveranciers te kort om nog maatregelen te kunnen nemen die leiden tot een goede software-implementatie van de nieuwe wet- en regelgeving per 1 januari. Daarom vraagt OIZ het Rijk, de gemeenten en de zorgverzekeraars om een coulancebeleid aan te houden. Daarnaast vraagt OIZ om de invoering van een landelijke ICT Road Map, een jaar waarin de ingeplande wijzigingen in de wet- en regelgezing voor de langdurige zorg worden verwerkt.
Ontwikkeltijd
OIZ wijst op de afgesproken termijn van negen maanden na vaststelling van definitieve specificaties voor introductie van nieuwe wet- en regelgeving. Dan hebben partijen zes maanden de tijd voor softwareontwikkeling en drie maanden voor implementatie. Die tijd krijgen ze niet en daarom was er op 20 oktober een overleg tussen VWS en de betrokken leveranciers ingelast. Veel heeft dat niet uitgehaald. Sterker nog: na 20 oktober is zelfs nog nieuwe wet- en regelgeving bekendgemaakt die per 1 januari 2015 geïmplementeerd zou dienen te zijn, zo constateert OIZ.
Afwijkende afspraken
Al voor de zomer luidde OIZ de noodklok, onder andere door een blog op Skipr.nl van voorzitter Marc Sterenberg. Die gaf in mei al aan dat de tijd ontbrak om de stelselwijzigingen in de zorg te vertalen naar goed werkende ICT-oplossingen. Toen pleitte Sterenberg voor uitstel van de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Participatiewet en de uitbreiding van de Zorgverzekeringswet met wijkverpleging, palliatieve zorg en langdurige GGZ zorg met behandeling.
Sterenberg destijds: “Het probleem is ook dat per gemeente of regio verschillend invulling kan worden gegeven aan organisatie, processen en beleid. Dit leidt weer tot een veelheid aan afwijkende afspraken met zorgverzekeraars waardoor informatiesystemen onnodig complex en onoverzichtelijk worden.”
Naleving
Nu spitst OIZ bij monde van Sterenberg zich toe op de langdurige zorg. “Herstructurering en decentralisatie brengen met zich mee dat nu drie partijen met grote autonomie zich met langdurige zorg gaan bemoeien: VWS, gemeenten en zorgverzekeraars. Hierdoor staan zaken onder druk die juist bij de ontwikkeling van software zeer wezenlijk zijn, namelijk standaardisatie en uniformiteit, die bovendien ook nageleefd en anders afgedwongen dienen te worden.” Dat zou kunnen met een landelijke ICT Road Map, waaraan iedereen zich committeert. Controle op naleving daarvan moet in handen zijn van één instantie, aldus OIZ. Tot het zover is vraagt de organisatie om coulancebeleid.