De meting van fijnstof door duizenden Nederlanders met een smartphone is van waarde geweest. Dat meldt de Universiteit Leiden maandag na analyse van de metingen.
In de zomer van 2013 deden duizenden Nederlanders mee aan het experiment om op heldere dagen met hun smartphone fijnstof te meten. Dat deden ze door een speciaal apparaatje voor de camera van hun smartphone te schuiven, een zogenoemd iSPEX-opzetstukje. Het was de vraag of die metingen nut zouden hebben, maar dat blijkt nu wel het geval. Het systeem werkt nauwkeurig en kan volgens deskundigen een waardevolle aanvulling vormen op professionele fijnstofmetingen.
Relatief goedkoop
Het iSPEX-team ontwikkelde de nieuwe meetmethode die relatief goedkoop is. Door het apparaatje voor de camera van hun smartphone te plaatsen, konden de deelnemers foto’s maken van de blauwe lucht en het fijnstof dat in de lucht zat. De gegevens komen goed overeen met de data van satellieten en wetenschappelijke instrumenten op de grond. “Op deze manier kunnen we waardevolle gegevens verzamelen op plaatsen die op dit moment niet worden gedekt door de professionele meetapparatuur”, zegt teamleider Frans Snik.
Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes in de lucht, waarvan de eigenschappen moeilijk te meten zijn. Meer kennis over fijnstof is belangrijk om het effect op bijvoorbeeld gezondheid, vliegverkeer en klimaat te kunnen bepalen. (ANP)