Het geven van voorlichting over een ingreep en het vragen van informed consent hoeft lang niet altijd via face to face contact met de patiënt. Dat stelt dr. Michael Klemt-Kropp, MDL-arts in Medisch Centrum Alkmaar, in Mednet.
Als mede-ontwikkelaar van een coloscopie-applicatie, spreekt hij tijdens de E-health Convention die Skipr samen met Emerce houdt. Aanleiding voor de ontwikkeling van de app was dat Klemt-Kropp en zijn collega’s merkten dat het lastig was om patiënten op een goede manier voor te lichten over een coloscopie. Daarnaast verliep het proces rondom de ‘informed consent’ niet altijd even soepel.
“In Nederland is er nauwelijks een gestructureerde informed consent cultuur”, stelt Klemt-Kropp in Mednet. “Tientallen jaren kregen patiënten alleen een folder mee, waarin stond wat er allemaal zou gebeuren tijdens een ingreep. Nu voeren de verpleegkundigen vaak voorlichtingsgesprekken, maar ze moeten veertig keer op een dag hetzelfde verhaal vertellen. Dat is geen uitdagend werk.”
Visualisaties
Klemt-Kropp bedacht dat dit eenvoudiger zou gaan met een applicatie. Deze is inmiddels ontwikkeld en bestaat uit interactieve 3D visualisaties, foto’s, video’s, voice-over en teksten. “De ervaring is dat informatie beter beklijft als deze zowel wordt getoond als gesproken. Ook video’s werken heel goed.”
Contact
Uit een pilot die eerder werd verricht, blijkt dat de app minstens zo goed werkt als de persoonlijke gesprekken. Als het bijvoorbeeld gaat over informatie rondom het laxeren voor de ingreep, bleek de applicatie beter te werken. “Tegelijkertijd hoorden we wel dat, vooral ouderen, het persoonlijke contact missen.” De MDL-arts kan zich dit wel voorstellen, maar vindt dat de inzet van de app veel oplevert. “Verpleegkundigen kunnen weer andere taken verrichten, die uitdagender zijn en wij weten zeker dat de informatie goed is doorgenomen.” Hij vindt het belangrijk dat stakeholders in de zorg zich realiseren dat persoonlijk contact niet altijd beter is. “Denk vooral na of zo’n contact wel altijd zinvol is.”
Het blijkt dat het overgrote deel van de patiënten –ook 85-plussers- over internet beschikt. “Sommigen bekijken de informatie samen met een van hun kinderen. En als dat niet lukt, hebben we hier ook tablets die geleend kunnen worden.”
Skipr en Emerce organiseren op 4 november de e-Health Convention in Pakhuis Willem de Zwijger in Amsterdam. Sprekers zijn onder andere Daan Dohmen, Lies van Gennip, Dennis van Veghel en Maarten den Braber, maar ook internationale e-health experts als John Newton en Jack Kreindler geven acte de présence. Klik hier voor meer informatie en meld u nu aan.