Meer doen met minder geld. Het is een onmogelijke paradox, waar de zorg mee wordt geconfronteerd. Want terwijl de kosten stijgen, dalen de inkomsten en het rendement.
De economische thermometer van de zorg kruipt naar het rood, zo is gebleken uit de jaarverslagenanalyse van Intrakoop. Minder investeringen, minder mensen is het voorspelbare antwoord, weet Frank Kaptein, directeur van Intrakoop. Hij geeft aan dat er andere oplossingen zijn: samenwerken op grote schaal resulteert in een verlaging van de kosten en betere zorg.
Traditiegetrouw analyseert Intrakoop de jaarverslagen van alle zorgorganisaties. De tendens is dit jaar zorgelijk. Zorginstellingen bereiden zich na jaren van groei voor op mindere tijden. In zowel de VVT-, GGZ- als de gehandicaptensector zien we voorbeelden. Men probeert op allerlei manieren de kosten te beheersen. Zo heeft de caresector vorig jaar ruim 200 miljoen minder uitgegeven aan investeringen (min 5,8 procent). Ze anticiperen op onzekerheden in de bekostiging en de verwachte daling van het aantal cliënten voor zorg met verblijf.
Hoewel de sector de hand op de knip houdt, nemen de resultaten af. In 2012 bleef onder de streep nog 2,6 procent van de omzet over; in 2013 was dit 1,5 procent. Met de kaasschaaf wordt geprobeerd de kosten te drukken. En als dat niet voldoende is, wordt afscheid genomen van medewerkers en worden taken afgestoten. Met de veranderingen in de sector in het vooruitzicht, zou het ons niet verbazen, als de caresector in 2014 of anders volgend jaar in de rode cijfers duikt.
Bezuinigen niet voldoende
Bezuinigen is dan niet meer voldoende. De zorg zal het minder in klassieke oplossingen moeten zoeken. Door meer en beter samen te werken kunnen zorginstellingen veel geld besparen. Intrakoop heeft becijferd dat dit bedrag kan oplopen tot een half miljard euro als alle zorginstellingen maximaal gebruik maken van inkoopsamenwerking. Soms liggen de mooiste parels gewoon dichtbij.
In de zorg is de inkoop zeer versnipperd: er zijn ruim veertig inkoopsamenwerkingen actief. In het buitenland is dat veel minder en zijn de inkoopkosten ook lager. Maar inkoopsamenwerking biedt meer voordelen, zoals de mogelijkheid ervaringen op het gebied van kwaliteit uit te wisselen. Een krachtenbundeling stimuleert innovaties in de zorg. Door samen verbetervoorstellen voor producten neer te leggen bij leveranciers is de kans groter dat deze ook echt met de ideeën aan de slag gaan. Mijn ervaring is dat leveranciers graag willen meedenken, maar dat ze daarvoor tot nu toe weinig kansen krijgen.
Continuïteit
Er zijn dus vele redenen te investeren in (inkoop)samenwerking. Te vaak sneuvelen mooie initiatieven door gebrek aan continuïteit. De samenwerking is opportunistisch, er ontstaan tegengestelde belangen en de samenwerking spat uit elkaar. Intrakoop kan gebaseerd op ruim 55 jaar ervaring en met 600 leden het verschil maken. Wie echt durft samen te werken, heeft goud in handen.
Heeft u ideeën hoe we samen meer met minder geld kunnen realiseren? Ik ga graag met u in gesprek. U kunt mij bereiken via (0418) 65 70 70 of fkaptein@intrakoop.nl.