Samen met het Instituut voor Briljante Mislukkingen en De Friesland Zorgverzekeraar reikt ZonMw dit jaar voor de tweede maal de Briljant Failure Award Health uit. We zijn op zoek naar mislukte zorginnovatie of mislukt wetenschappelijk onderzoek.
Waarom? De initiatiefnemers van de award zijn van mening dat mislukkingen maar positief moeten worden benaderd. Van mislukkingen kunnen we enorm veel leren. Dat kan alleen als we de mislukkingen openbaar maken. Dat vergt lef, omdat we tegen de stroom in moeten durven gaan.
Voor de goede orde: een mislukking is geen afgerond onderzoek met een negatieve uitkomst. Ook daar moeten we meer aandacht aan besteden, maar dat staat bij deze Award niet centraal. Het moet echt gaan om iets dat fout gelopen is.
Schroom
We zien het als onze opgave om mislukkingen uit de taboe-sfeer te halen. Helaas is er nog veel schroom. Het loopt geen vaart met het aantal aanmeldingen. De initiatiefnemers pogen met hun award openheid te creëren en ook een veilige omgeving te scheppen om over de mislukking naar buiten te treden en anderen ervan te kunnen laten leren. Op deze wijze levert een mislukking namelijk iets op: we voorkomen dat anderen dezelfde mislukking begaan omdat ze niet de mogelijkheid hebben gekregen van de vorige te kunnen leren.
Melden
Daarom hierbij nog eens een oproep om mislukkingen te melden of om mensen aan te sporen zulks te gaan doen. De organisatie van de Award gaat zorgvuldig met de aanmeldingen om en verzorgt zelf alleen maar positieve publiciteit hierover. De jury bestaat dit jaar uit Drs. Cathy van Beek MCM; Drs. Diana Monissen; Prof. Dr. Bas Bloem; Dr. Rob Dillmann; Prof. Dr. Paul Iske; en Henk J. Smid. Onlangs is de deadline voor aanmelding verlengd tot 31 oktober. Stuur een e-mail aan redactie@briljantemislukkingen.nl.
Evenement
De award wordt uitgereit op 9 december, 14:00-18:00, in Dialogues House van ABN-AMRO in Amsterdam. Naast presentatie van de ingezonden mislukkingen zal dan kennisuitwisseling en discussie over leerpunten voor zorginnovatie en onderzoek centraal staan. Wat leren de mislukkingen ons? Hoe kunnen we een beter foutenklimaat bewerkstelligen? Een klimaat waarin fouten maken als onlosmakelijk onderdeel van een innovatieproces wordt gezien. En waarin geleerde lessen, meer dan nu, worden gedeeld én toegepast. Is een award de goede manier om het taboe op het delen van mislukkingen te doorbreken? Of zijn er andere manieren? Ook als u niet inzendt voor de award, kunt u gratis deelnemen aan dit evenement . Aanmelden kan met een e-mail o.v.v. Award Zorg 9 december.