Instellingen in de care sector hebben vorig jaar gezamenlijk bijna 40 miljoen euro uitgegeven aan accountantsdiensten. In vergelijking met 2012 is dit een daling van een half procent. Opvallend is dat de controlekosten met 2,7 procent daalden, waar de kosten voor fiscale advisering juist met 7,5 procent stegen.
Eén en ander komt naar voren uit een vergelijkend onderzoek van inkoopcoöperatie Intrakoop op basis van ruim 500 jaarverslagen. De totale accountantskosten voor de caresector bedroegen vorig jaar 39 miljoen euro. Ruim driekwart van dit bedrag (77 procent) ging op aan controlekosten, 23 procent was bestemd voor (fiscale) advisering. De kosten voor advisering stegen met bijna 7,5 procent. Daarmee maken de accountants het verlies aan inkomsten uit controle (min 2,7 procent) bijna volledig goed.
Een gemiddelde zorgorganisatie in de care sector, met een omzet tussen de 25 en 60 miljoen, betaalde in 2013 zo’n 68 duizend euro aan accountantskosten. Intrakoop noemt het opvallend dat zorginstellingen die verlies draaien meer accountantskosten maken dan organisaties die zwarte cijfers schrijven. Organisaties met een negatief resultaat waren vorig jaar 7 procent meer accountantskosten dan gezonde instellingen.
Big Four
Net als in veel andere sectoren domineren ook in de care de ‘big four’ onder de accountancybureaus het speelveld. KPMG, PWC, EY en Deloitte bedienen 60 procent van alle zorgorganisaties in de care. Deloitte heeft met 102 klanten in de care zo’n 20 procent van de markt in handen en is daarmee marktleider. KPMG, dat de laatste maanden door allerhande schandalen zwaar onder vuur ligt, heeft met 11 procent een betrekkelijk klein marktaandeel in de care. Andere grote accountants zijn Verstegen accountants en adviseurs en BDO. Zij bedienen respectievelijk 15 procent en 6 procent van de zorgorganisaties.
Kiezen
Om de afhankelijkheid van de grote accountants te doorbreken wil minister Dijsselbloem ook grotere zorgorganisaties verplichten om voor controle en advies twee verschillende accountantskantoren in te huren als ook verplicht te rouleren. Voor zover dit bijdraagt aan meer marktdynamiek in de sector en een hogere kwaliteit van accountantsdiensten is Intrakoop voorstander van deze plannen. Eén en ander mag wat Intrakoop betreft niet leiden tot een ongewenste stijging van de kosten voor accountantsdiensten. “Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat er wat te kiezen valt”, reageert Frank Kaptein, directeur/ bestuurder van Intrakoop. “Grotere zorgorganisaties worden immers verplicht meerdere accountantskantoren in dienst te nemen voor controle en advisering. We hopen dat door toenemende marktdynamiek de kwaliteit van accountantsdiensten toeneemt en de kosten verder zullen dalen.”