In de afgelopen jaren zijn de tekorten aan geneesmiddelen opgelopen, waardoor medicijnen niet altijd leverbaar zijn. Zo concludeert Berenschot in een onderzoek in opdracht van VWS. Minister Schippers gaat dit aanpakken.
Dit schrijft zij bij het aanbieden van het rapport aan de Tweede Kamer.
Onderzoek
Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) registreert de tekorten in een database: Farmanco. Op basis daarvan heeft Berenschot onderzoek gedaan. Het bureau onderzocht de impact van de tekorten, het risico, bij welke medicijnen vaak tekorten ontstaan en bij welke de impact op de volksgezondheid groot is.
Gezondheidsimpact
In vijf procent van de gevallen blijkt het gewenste geneesmiddel niet beschikbaar. Het gaat vooral om medicijnen tegen kanker, Parkinson en diabetes. Voor de meeste tekorten blijft de impact beperkt tot ongemak en leiden ze niet tot gevolgen voor de gezondheid. Dat komt onder andere omdat apothekers zich inspannen om de tekorten zo snel mogelijk op te lossen. In een aantal gevallen zijn er wel gevolgen voor de gezondheid. Het gevaar bij een alternatief geneesmiddel, bijvoorbeeld, is dat er andere bijwerkingen kunnen zijn. En het tijdelijk stoppen van een therapie kan schadelijk zijn. De gezondheidsimpact is het grootst op ouderen, zeer jonge kinderen, patiënten met een lagere sociale status of patiënten met beperkte cognitieve vaardigheden.
Werkdruk
Medicijntekorten leveren ook extra werkdruk op aan apothekers. Zij moeten extra informatie geven, maar ook eventuele alternatieven met dezelfde werkbare stof opnieuw doseren of aanpassen. Apothekers moeten zo’n 200.000 keer per week handelen als gevolg van tekorten. Dat komt per jaar neer op 60 tot 70 miljoen euro aan extra kosten.
Oorzaken
Oorzaken voor de tekorten zijn onder andere: schaarste aan grondstoffen, beperkte productiecapaciteit, economische overwegingen zoals te weinig vraag, het niet kunnen voldoen aan kwaliteitseisen, prijsbeleid. Maar ook het voorraadbeheer speelt een rol, alhoewel Schippers stelt dat grotere voorraden het ontstaan van tekorten niet doet wegnemen. Zij pleit bij de zorgverzekeraars bij inkoop niet alleen te letten op prijs, maar ook op leveringszekerheid.
Werkgroep
Schippers heeft de werkgroep geneesmiddelentekorten opgericht. Daarin hebben zorgverzekeraars, farmaceuten, vakverenigingen en inspectie zitting. Deze gaat – naar de beleidsadviezen van Berenschot – afspraken maken met stakeholders over registratie van tekorten en betere informatievoorziening. Omdat de meeste farmaceuten internationaal opereren, kijkt de werkgroep ook wat er in Europees verband kan worden gedaan.