Verpleegkundigen schrijven de juiste pillen en doseringen voor en op dezelfde manier als artsen. Tegelijkertijd lopen de bevoegdheden van verpleegkundigen en de praktijk nog niet altijd met elkaar in de pas. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL.
In Nederland hebben categorieën gespecialiseerd verpleegkundigen een beperkte voorschrijfbevoegdheid en sinds januari 2012 kunnen verpleegkundig specialisten (Masters of Advanced Nursing Practice) elk geneesmiddel voorschrijven dat binnen hun specialisme en bekwaamheid valt.
Protocollen
In de praktijk bestaan er echter grote verschillen in de mate waarin en manier waarop verpleegkundig specialisten voorschrijven. In het ene ziekenhuis schrijven zij voor volgens afgebakende protocollen of louter in overleg met een medisch specialist, in een ander ziekenhuis kunnen zij hun bevoegdheid veel ruimer in de praktijk brengen. “De wettelijke bevoegdheid van verpleegkundig specialisten om geneesmiddelen voor te schrijven is over het algemeen breder dan hun zeggenschap daarover op de werkvloer”, stelt onderzoeker Marieke Kroezen die deze maand op het onderwerp promoveert bij VU medisch centrum.
Samenwerking
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel samenwerkingsverbanden tussen artsen en verpleegkundig specialisten informeel zijn. “Wanneer het aantal voorschrijvende verpleegkundig specialisten in de toekomst stijgt, zal deze manier van samenwerking onhoudbaar worden en moet er een formeel samenwerkingsverband komen.”