KPMG neemt afstand van gemeenten die de KPMG-rapportage ‘Inzicht in Tarieven’ gebruiken als onderbouwing voor het bedingen van een tariefskorting. Dat schrijft het accountants- en adviesbureau in een brief aan wethouders en directeuren jeugd van gemeenten en de VNG.
In de brief spreken KPMG-partners Karina Kuperus Joost Kruytzer hun zorgen uit over de signalen die hen bereiken over de manier waarop verschillende gemeenten omgaan met de KPMG-rapportage. “Deze rapportage heeft als doel om gemeenten inzicht te bieden in de methodiek waarmee tarieven voor Wmo en Jeugd berekend kunnen worden aan de hand van een kostprijsmodel. Het rapport biedt geen landelijke tarieven die als referentiemodel gebruikt mogen worden”, aldus de partners.
KPMG maakte het rapport ‘Inzicht in Tarieven’ in opdracht van het Platform Directeuren Sociale Pijler (PDSP). Het rapport is gebaseerd op intervisiebijeenkomsten voor controllers, inkopers en beleidsmedewerkers van gemeenten. Negen gemeenten hebben veldwerk uitgevoerd en er is met bijna 50 Wmo-aanbieders bijna 20 jeugdzorgaanbieder gesproken over de opbouw van hun kostprijs.
Efficiënter werken
In april dit jaar verscheen het rapport, voorzien van een aanbiedingsbrief van de PDSP. Daarin staat: “We trekken de conclusie dat gemeenten taakstellend aan jeugdzorginstellingen kunnen vragen om efficiënter te gaan werken. Dit kunnen ze doen in de onderliggende tarieven die het beschikbare budget bepalen. Bijvoorbeeld door het hanteren van een lageren overhead en een hogere productiviteit bij de totstandkoming van de tarieven.”
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland reageerde furieus op deze conclusies. “We zijn getergd door de manier waarop het PDSP het rapport interpreteert en er richting de zorgaanbieders forse conclusies aan verbindt waardoor gemeenten zich gelegitimeerd voelen om zeer lage tarieven te bedingen.”
Meldpunt
Bij het VGN-meldpunt voor problemen bij de transitie in de langdurige zorg zijn de eerste tien weken 120 meldingen binnengekomen. Bijna de helft daarvan had betrekking op de Wmo/Zorginkoop. En 20 procent op de Jeugdwet. “Sommige zorgaanbieders melden expliciet dat ze in de knel komen doordat gemeenten lage tarieven eisen op basis van het KPMG-rapport, bij anderen lees je het tussen de regels door”, aldus een woordvoerder van de VGN.
Nuancering
De VGN heeft daarom gesproken met KPMG, VNG en PDSP met de vraagt om de uitspraken te nuanceren en te communiceren dat dit geen representatief rapport is en zeker geen normerende werking mag hebben. Dit is gebeurd. Behalve de KPMG schreef ook het PDSP onlangs een brief: “Er is in het rapport een beperkte steekproef gehanteerd. Het onderzoek kent dus zijn beperkingen en biedt dus ook niet meer dan een handreiking”, schrijft de PDSP.