Hands and puzzle, isolated on white background
Ggz-aanbieders Parnassia Groep en Antes zijn voornemens te fuseren. Volgens de beoogde fusiepartners is de fusie nodig om de zorg voor kwetsbare cliënten in de regio Rijnmond veilig te stellen.
Parnassia was al de grootste ggz-aanbieder in Nederland. Door de fusie met Antes groeit de gezamenlijke omzet naar zo’n 800 miljoen euro. Het aantal cliënten komt uit op zo’n 200 duizend.
Met de fusie willen de betrokken partijen primair de zorg aan oudere en verslaafde cliënten in de regio Rijnmond veilig stellen. Door een combinatie van bezuinigingen, ambulantisering en het schrappen van bedden dreigt deze groep buiten de boot te vallen. Parnassia en Antes willen dit ondervangen door een wijdvertakt netwerk van wijkteams op te zetten dat nauw aansluit bij de wijkteams van de gemeenten. Ook is het door de bundeling van klinische voorzieningen mogelijk om een beddenreductie van 35 procent te realiseren en de kosten per patiënt te laten dalen.
Door onder meer te bezuinigen op het management en ondersteuning denken de partijen binnen de nieuwe fusie-instelling rond de 16 miljoen euro over te kunnen houden voor zwaardre zorg in de regio Rijnmond.
Toestemming
De fusie kost geen vooralsnog geen werkgelegenheid. Het personeel van Parnassia en het Antes in Rotterdam is op 9 september geïnformeerd over de fusieplannen. Volgens een woordvoerder wordt het fusievoornemen gesteund door de gemeenten Rotterdam en de gezamenlijke zorgverzekeraars. De fusie moet medio 2015 worden afgerond, maar dit is wel afhankelijk van de goedkeuring van de onder meer Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
De fusie tussen Parnassia en Antes zou de tweede in korte tijd zijn in de Rijnmondse ggz. In 2012 fuseerden Bouman GGZ en Delta Psychiatrisch Centrum tot Antes. In 2008 ging fusieorganisatie Bavo Europoort al samen met de Parnassia Groep. Zo de nieuwe fusie leidt de verminderde keuzevrijheid dan is dit voolgens de initiatiefnemers uiteindelijk in het belang van de cliënt. Met name voor zwaardere patiënten leidt concurrentie niet tot betere kwaliteit van zorg, aldus Parnassia en Antes.