Per 1 januari 2015 vinden de transities van WMO, de Jeugdzorg en de arbeidsparticipatie plaats. Interessante uitdagingen voor bestuurders, toezichthouders en professionals.
Deze transities leiden tot interessante strategische, tactische en operationele uitdagingen voor bestuurders, professionals en toezichthouders van organisaties die zorg en welzijn aanbieden in het sociale domein. Aan de hand van de zeven werkvelden uit de diabolo in de figuur beschrijven we hier enkele uitdagingen.
Operationele processen veranderen ingrijpend, doordat de generalisten uit uw organisatie naar de sociale wijkteams gaan, terwijl de specialisten in uw organisatie blijven. Als de generalisten uw organisatie verlaten en naar een andere werkgever gaan wordt uw organisatie ineens van een brede aanbieder van zorg een veel kleinere specialistische organisatie. Dat kan betekenen dat de continuïteit van uw organisatie ter discussie kan komen. Durft u die discussie als bestuurder aan? Krijgt u daarin uw raad van toezicht en de medezeggenschapsorganen mee?
Worden uw medewerkers in het wijk-team gedetacheerd, dan is de vraag welke verantwoordelijkheid u draagt voor ‘uw medewerkers’ in zo’n wijkteam en welke zeggenschap u heeft over die medewerkers. Mag u als raad van bestuur bij voorbeeld ingrijpen als de kwaliteit in het wijkteam niet aan de kwaliteitsnormen van uw organisatie voldoet?
Uw ‘nieuwe’ organisatie zal flexibeler moeten samenwerken met andere- -partijen dan u tot nu toe gewend was. Binnen die samenwerking moet wel steeds duidelijk zijn wie voor wat -bevoegd en verantwoordelijk is. Uw eigen governance moet dus zo zijn -ingericht dat u zelf en uw raad van toezicht overzicht houden en weten waartoe u bestuurlijk bevoegd, verantwoordelijk en aansprakelijk bent.
Loyaliteitsconflict
De professionals kunnen loyaliteitsconflicten hebben. Loyaliteit aan het wijkteam versus loyaliteit aan de eigen organisatie. Loyaliteit aan de cliënt/hulpvrager versus werken binnen de gemeentelijke kaders. Loyaliteit aan de professie versus loyaliteit aan de rol in het sociale domein.
Verder is de vraag waar de ‘lerende omgeving’ voor de professional is om zijn vak bij te houden en zijn kennis te ontwikkelen. Is dat in het wijkteam, in de ‘moederorganisatie’ of in de professionele beroepsgroep?
Wellicht moet de sturing en beheer-sing van uw organisatie anders worden ingericht omdat de begrotings- en verantwoordingscyclus van gemeenten anders is ingericht en moet u verschillende PCA cycli naast elkaar inrichten. Dan is de vraag hoe dat bestuurbaar blijft, hoe er toezicht op gehouden kan worden en verantwoording over kan worden afgelegd.
Wilt u uw organisatie goed toerusten voor de transities?
C3 kan u daarbij ondersteunen op bestuurlijk, inhoudelijk en veranderkundig gebied.
Wilt u meer weten, neem dan contact op met Margret Overdijk m.overdijk@c3am.nl, Harco de Bruin h.d.bruin@c3am.nl of ons kantoor 033-4343170 of c3@c3am.nl