Het aantal maagdarminfecties is de afgelopen jaren fors gestegen door het toenemende gebruik van maagzuurremmers. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM brengt een kwart van deze infecties in verband met het slikken van maagzuurremmers.
Werd in 2004 nog 8 procent van de meest voorkomende soort voedselinfectie, veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie, toegeschreven aan het slikken van maagzuurremmers, in 2011 was dat opgelopen tot 27 procent. In de groep 70-plussers gaat het zelfs om 45 procent.
Ziekenhuisopname
In 2011 kwamen in Nederland naar schatting 100 duizend infecties door de Campylobactebacterie voor. Voor 1100 patiënten was die infectie zo ernstig dat zij in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het RIVM schat dat 300 van de 1100 ziekenhuisopnamen verband houden met het gebruik van deze maagzuurremmers.
Het RIVM vindt dat huisartsen zorgvuldiger moeten afwegen of patiënten echt wel een maagzuurremmer moeten krijgen. Verder zouden bijsluiters van maagzuurremmers meer informatie moeten geven over het verhoogde risico op voedselinfecties. Ook kunnen mensen die maagzuurremmers slikken kunnen beter geen rauw vlees of rauwe vis eten.