De zorgkantoren en gemeenten sorteren massaal voor op bezuinigingen in de langdurige zorg. Als gevolg hiervan houden ze een half miljard euro in de knip en dreigt de vernieuwings- en ombuigingsoperatie van de zorgaanbieders in de knel te komen. Dat stelt branchevereniging ActiZ in een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn van VWS.
Volgens ActiZ is de zuinige opstelling in strijd met eerdere afspraken. ActiZ roept de staatssecretaris op om de inkopende partijen hierop aan te spreken. Gebeurt dit niet dan dreigen grote negatieve effecten voor cliënten en medewerkers als ook bedrijfsmatige risico’s voor zorgorganisaties.
Zorgkantoren blijken in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken nu al fors in te zetten op de afbouw van de lagere ZZP’s, zo schrijft ActiZ aan Van Rijn. Daarnaast zijn er signalen dat zowel zorgverzekeraars als gemeenten flinke kortingen op de tarieven bedingen. Sommige verzekeraars hanteren volgens ActiZ kortingen van bijna 20 procent. Deze kortingen gaan gepaard met een aangescherpte tijdsverantwoording. Dit vereist aanpassing van systemen en leidt tot een toename van de administratieve lasten, aldus ActiZ.
‘Onverklaarbaar’
ActiZ wijst er op dat het inkoopproces dit jaar extra bemoeilijkt wordt. Om te beginnen ziet ActiZ bij inkopende gemeenten een “zeer grote diversiteit, die op basis van de afspraken, onverklaarbaar is”. Daarnaast hebben zorgkantoren hun inkoopbeleid een maand later dan gebruikelijk gepubliceerd. Zorgorganisaties hebben hierdoor nog maar twee weken de tijd om hun offerte in te dienen. ActiZ vraagt Van Rijn om deze termijn te verlengen, niet alleen vanwege de complexiteit van de inkoop, maar ook vanwege de grote gevolgen voor alle betrokkenen, van cliënten tot zorgondernemers.
Het stoort ActiZ daarnaast dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onlangs een gepland overleg over de problemen om “onbegrijpelijke redenen” heeft afgelast.