De vereniging van zorgondernemers VEROZ is een campagne gestart die moet leiden tot nieuwe, doelmatiger vormen van financiering van de zorg. De beoogde experimenten moeten eind 2015 resulteren in vier bruikbare contractvormen.
De campagne is ingegeven door zorg over de huidige financieringssystematiek in de Nederlandse zorg. Doordat het stelsel primair gericht is op volume, is de kwaliteit suboptimaal en dreigen de kosten onbeheersbaar te worden.
Buitenland
Volgens VEROZ is er in het buitenland inmiddels de nodige ervaring opgedaan met alternatieve financieringsinstrumenten. VEROZ denkt hierbij onder meer aan shared savings (het verdelen van kosten ombuiging tussen verzekeraar en zorgverleners), bundled payments (een vast bedrag per patiënt voor de hele zorgketen), partial capitation (een vast bedrag per verzekerde per jaar voor bepaalde aandoening) en global payments (een vast totaalbudget per verzekerde per jaar voor een deel van de verzekerden).
Triple Aim
Het gemeenschappelijke vertrekpunt van al deze instrumenten is volgens VEROZ de zogeheten Triple Aim-doelstelling. Dit betekent dat ze betere zorgresultaten combineren met een betere klantervaring en beperkte stijging van zorgkosten per verzekerde. Daarmee levert contractinnovatie meer zorgrendement per geïnvesteerde euro.
Om contractinnovatie in Nederland mogelijk te maken pleit VEROZ voor het instellen van negen proeftuinen. De ervaringen in deze proeftuinen moeten in december 2015 hun weerslag krijgen in vier modelcontracten met ieder een ‘memorie van toelichting’ als handleiding voor goed en succesvol gebruik.
Startschot
Met overhandiging van de white paper ‘Meer zorgrendement per euro vereist contractinnovatie’ aan minister Schippers van VWS gaf VEROZ onlangs het startschot voor de campagne. De campagne kan in ieder geval op steun rekenen van De Friesland Zorgverzekeraar. Met het programma ‘Friesland Voorop’ maakt De Friesland Zorgverzekeraar zich al langer sterk voor het ontwikkelen van initiatieven om de zorg goed en betaalbaar te houden.