De loonkosten van tijdelijke bestuurders van zorginstellingen zijn sinds 2008 met een ongeveer vijfde gedaald. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een inventarisatie van de jaarverslagen.
Kostten tijdelijk aangestelde en externe bestuurders in 2008 nog gemiddeld zestienduizend euro per maand, in 2012 was dat gedaald naar dertienduizend euro. Een daling van bijna twintig procent. De salarissen van vaste bestuurders blijven daarentegen redelijk stabiel. Die daalden sinds 2008 met ruim zevenhonderd euro naar gemiddeld 11.600 euro in 2012.
Ophef
Met enige regelmaat zorgt de beloning van tijdelijke bestuurders voor ophef in de media. Nadat bekend werd dat Humanitas DMH een interim-bestuurder 95 duizend euro had betaald voor een maand werk, barstte een storm van kritiek los. Trouw vermoedt dat dergelijke publieke verontwaardiging bijdraagt aan de daling van de gemiddelde interim-bezoldiging.
Opvallend daarbij is dat vooral de allergrootste organisaties de tarieven fors omlaag brachten. Zo bracht interim-bestuurder Fred Plukker het VU medisch centrum in 2012 ruim 29.000 euro per maand in rekening voor zijn inspanningen. Het veel kleinere medisch diagnostisch centrum Atal-Medial betaalde Plukker datzelfde jaar maandelijks 47.000 euro.
Verschil
Het verschil tussen de loonkosten voor tijdelijke en vaste bestuurders is het grootst bij de kleinere instellingen, zoals de Catharina Stichting in Brielle. De ouderenzorginstelling telt enkele woon-zorgcentra en een verzorgingshuis en heeft jaarlijks een omzet van 12 miljoen euro. Toch staat haar interim-bestuurder in de top-25 van hoogste maandtarieven. Betrokken verklaren de hoge beloning van interimmers vaak met een verwijzing naar het tijdelijke karakter en de bureau- en bemiddelingskosten die vaak met de aanstelling van een interimmer gemoeid zijn.