Dat de zorgverzekeraars voorlopig maar één centrum voor protonentherapie in Nederland willen, betekent nieuw uitstel voor patiënten “en aanhoudende onzekerheid over waar en wanneer protonentherapie in Nederland beschikbaar komt”. Dat stelt het Universitair Medisch Centrum Groningen dinsdag.
Bij protonentherapie worden tumoren bestraald met geladen deeltjes (protonen). De deeltjes geven nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats af. De behandeling met protonen richt minder schade aan in het lichaam dan de gangbare bestraling.
Vergunningen
De therapie is nog niet beschikbaar in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid had vergunningen afgegeven voor de bouw van vier centra, in Maastricht, Delft, Amsterdam en Rotterdam. Ook Groningen wil zo’n centrum laten bouwen. Omdat het bouwen van de protonencentra een dure klus is en omdat er volgens de zorgverzekeraars grote onzekerheid bestaat over het aantal patiënten dat hiervan gebruik zal gaan maken, vinden de zorgverzekeraars één centrum voorlopig wel genoeg.
Binnenkort begint een procedure waarbij de zorgverzekeraars eerst de criteria bekendmaken waaraan het nieuwe centrum moet voldoen. De verschillende centra kunnen daarop intekenen en moeten duidelijk maken hoe ze het willen gaan aanpakken, ook de financiële kant. De zorgverzekeraars beslissen vervolgens welk centrum de plannen mag uitvoeren.
Buitenland
Verzekerden kunnen ook in het buitenland terecht voor protonentherapie. Op die manier kunnen mensen die dat nodig hebben altijd terecht voor protonentherapie, aldus Zorgverzekeraars Nederland. De zorgverzekeraars gaan hun voornemen voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). (ANP)